Schabowe z kostką robię inaczej niż wszyscy. Sekretem ich smaku jest kremowy, aromatyczny sos
Większości osób schabowe kojarzą się z chrupiącą panierką. Ja jednak często robię je bez panierki, za to w pysznym sosie. Są mniej suche, a sosem można polać ziemniaki, kaszę czy ryż. Dzięki temu całe danie smakuje doskonale, wystarczy tylko uzupełnić je duszonymi warzywami lub surówką.
Jak smażyć schabowe z kostką?
Schabowe z kostką to smaczna i bardzo elegancka wersja kotletów. Kość pozytywnie wpływa też na soczystość i aromat mięsa. O pokrojenie kotletów z kostką najlepiej jest poprosić w sklepie mięsnym. Przed smażeniem kostkę trzeba oczyścić z resztek tłuszczu, by wyglądała apetycznie. Mięso warto też nacisnąć przy kości, tak, by się jej kurczowo nie trzymało. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się mięsa w czasie smażenia.
Jak zrobić schabowe z kostką w aromatycznym sosie?
Schabowe z kostką zazwyczaj robię inaczej, niż tradycyjne schabowe. Po prostu rumienię je na patelni, a potem serwuję z aromatycznym sosem na bazie wina. Sos ten jest też aksamitny, dzięki dodatkowi śmietanki.
Przepis: Schabowe z kostką w aksamitnym sosie
Schabowe z kostką bez panierki serwowane w aksamitnym sosie na bazie wina
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 590 w każdej porcji
Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietanki 30%
- tymianek lub majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaKotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na złoty kolor na oleju. Zdejmij je z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu.
- Przygotowanie sosuNa tłuszczu, na którym smażyło się mięso, przesmaż posiekane ząbki czosnku. Dodaj wino, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego śmietankę i zioła. Całość gotuj ok. 5 minut, sos dopraw do smaku.
- Serwowanie schabuSos możesz zblendować. Włóż do niego zrumienione kotlety i całość podgrzewaj kilka minut, aż składniki dobrze się poprzenikają.
Schabowe z kostką w panierce
Jeśli chcecie usmażyć schabowe z kostką w tradycyjny sposób, czyli w panierce, nie ma żadnego problemu. Mięso wcześniej warto rozbić przy pomocy młotka kuchennego, dzięki czemu zrobi się cieńsze i bardziej kruche. Trzeba tylko uważać, by nie oderwało się od kości. Potem panieruje się je tradycyjnie w mące, jajku i tartej bułce i smaży. Smażenie schabowych z kostką powinno się odbywać w nieco niższej temperaturze, niż klasycznych kotletów. Dzięki temu mięso przy kości zdąży się dosmażyć.