To najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Ciasto robię już teraz i zapominam o nim na kilka tygodni

Dodano:
Piernik staropolski Źródło: Shutterstock / Olllympea
To klasyk klasyków, czyli długo dojrzewający piernik na Boże Narodzenie. Piernik staropolski wymaga nieco uwagi, ale wbrew pozorom jego zrobienie nie jest trudne.

Piernik staropolski to piernik, który robi się kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Połowa listopada to idealny czas, aby to zrobić. Dwa tygodnie przed świętami to już ostatni dzwonek, a im dłużej ciasto stoi, tym jest lepsze, więc nie odkładajcie tego na ostatnią chwilę.

Jak zrobić piernik staropolski?

Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku. W niektórych przepisach na to ciasto znajdziesz dodatek margaryny, moim zdaniem musi to być dobre masło, dokładnie tak, jak robiły nasze babcie i prababcie. Masło dodaje piernikowi smaku.

Możesz wybrać do piernika staropolskiego dowolny, ulubiony miód. Jednak weź pod uwagę, że od miodu zależy smak i kolor ciasta. Ja wybieram tu zawsze miód gryczany, który jest ciemny i bardzo wyrazisty w smaku.

40 g przyprawy do piernika to dwie torebki kupnej, gotowej mieszanki. Możesz zrobić przyprawę piernikową samodzielnie, ale jeśli wykorzystujesz gotowe, zwróć koniecznie uwagę na skład i wybierz taką, gdzie są same przyprawy (tanie mieszanki mają często w składzie mąkę i cukier).

Rada: jeśli chcesz uzyskać mocno ciemny kolor piernika, zwróć uwagę nie tylko na rodzaj miodu, ale możesz też podkręcić kolor, dodając do ciasta 1-2 łyżki miodu.

Kiedy rozwałkowujesz piernik na blaty, już przed pieczeniem, koniecznie podsypuj je mąką. Piernik najlepiej jest piec 2-3 dni przed świętami, wtedy blaty idealnie się zespolą, a piernik zmięknie.

Przepis: Piernik staropolski

Najlepszy piernik na Boże Narodzenie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
1628 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaW rondelku rozpuść masło z cukrem i miodem. Podgrzewaj (ale nie zagotuj) i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przełóż wszystkie składniki do jednej misy i wymieszaj (ciasto będzie dość kleiste). Możesz do tego użyć robota.
  2. Dojrzewanie ciastaPrzełóż ciasto do czystego (wyparzonego) naczynia szklanego lub kamionkowego. Powinno leżakować 2-6 tygodni.
  3. Pieczenie ciastaCiasto podziel na trzy równe części. Każdą rozwałkuj na szerokość formy – chodzi o to, aby uzyskać trzy równe blaty. Ciasto urośnie trochę podczas pieczenia. Każdy blat piecz 17-18 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Zostaw do ostygnięcia.
  4. Składanie piernikaBlaty przełóż powidłami śliwkowymi, dżemem z czarnej porzeczki, dżemem pomarańczowym lub masą marcepanową. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 2 dni. Po tym czasie możesz piernik dodatkowo oblać czekolada i udekorować orzechami.

Z ciasta na piernik staropolski możesz też upiec pyszne pierniczki. Rozwałkuj ciasto, mocno podsyp mąką i wykrawaj dowolne kształty.

Dekorowanie piernika staropolskiego

Piernik na Boże Narodzenie możesz udekorować w dowolny sposób. Klasyczna dekoracja to polewa czekoladowa i orzechy, ale możesz też wykorzystać suszone owoce, płatki migdałów czy kandyzowane owoce. Piernik można także udekorować lukrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...