Ten banalny patent sprawia, że sernik nie pęka. Do piekarnika zawsze wkładam jedną rzecz
Przyznam, że zwykle nie przejmuję się, jeśli ciasto nie jest idealnie równe, ale kiedy piekę sernik na ważne okazje lub czasem jako prezent dla kogoś, zależy mi, aby był nie tylko smaczny, ale i pięknie wyglądał. Niepopękany sernik łatwiej jest też udekorować, jeśli ciasto ma być zaserwowane z polewą czy innymi dodatkami. Puszyste serniki zwykle mocno wyrastają podczas pieczenia, a ich powierzchnia przy tym pęka. Można temu zapobiec.
Co zrobić, żeby sernik nie pękał?
Kiedy pierwszy raz wypróbowałam ten sposób, aż trudno było uwierzyć, że to rzeczywiście takie proste. Chodzi o to, aby do piekarnika włożyć pojemnik z wodą. Ja zawsze biorę płaską foremkę, nalewam do niej wody (tak, aby przykryła dno) i wstawiam na najniższy poziom piekarnika, pod sernikiem. Parująca woda sprawia, że ciasto choć rośnie, zachowuje ładny kształt i nie pęka. Taki sernik jest też zawsze doskonale wilgotny.
Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, również możesz to wykorzystać podczas pieczenia serników.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Inny problem to opadający sernik. Doskonale znają go niecierpliwi, którzy chcą jak najszybciej wyciągnąć pachnące, upieczone ciasto z piekarnika. Wtedy sernik, nawet najbardziej wyrośnięty, dosłownie opada w oczach, tworząc charakterystyczne wyższe brzegi dookoła. Czasem jest to efekt pożądany, ale zwykle jednak wolimy wysoki, w miarę równy sernik. I na to jest prosty sposób.
Kiedy ciasto jest gotowe (minie czas pieczenia ustalony w przepisie), nie wyciągają sernika od razu. Wyłącz piekarnik i jedynie uchyl drzwiczki. Zostaw ciasto w środku, aż ostygnie. To naprawdę działa! Warto zwrócić też na to uwagę w przepisach: zwykle na końcu znajduje się krótka uwaga, aby sernik studzić w piekarniku.