Jeden dodatek sprawia, że ten sernik smakuje jak ciasto z cukierni. Przepis jest bardzo prosty
Ile jest na świecie przepisów na serniki? Idziemy o zakład, że trudno byłoby je wszystkie zliczyć, bo co dom, to inna wersja na to popularne ciasto. My dziś proponujemy pyszną i prostą wersję, czyli sernik z dżemem. To ciasto wygląda pięknie, bardzo efektownie i smakuje rewelacyjnie. Samo przygotowanie nie wymaga jednak wiele zachodu.
Jak zrobić sernik z dżemem?
Cała tajemnica tkwi w tym, aby gotową masę serową posmarować dżemem (idealny jest tu dżem jagodowy, który ładnie kontrastuje z sernikiem, ale może być też np. porzeczkowy, morelowy, wiśniowy czy truskawkowy). Nie musi to być zrobione idealne, jednak warto zadbać, aby dżem był rozprowadzony w miarę równomiernie. Można to zrobić łyżką lub szpatułką. My proponujemy, aby ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałów, ale ten składnik można w przepisie pominąć.
Najprościej do zrobienia sernika z dżemem wykorzystać ser twarogowy z wiaderka, ale może to być także tradycyjny twaróg, który należy dwukrotnie zmielić.
Przepis: Sernik z dżemem
Pomysł na domowe ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 802 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 słoiczek dżemu jagodowego
- 5 łyżek płatkow migdałów
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na sernikJajka (całe plus dodatkowe żółtka) zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Wymieszaj ser z budyniem i mąką, dodaj masę jajeczną i wymieszaj całość.
- Pieczenie sernikaPrzełóż masę serową do formy (może być tortownica), posmaruj wierzch ciasta dżemem, posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu warto zostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik dobrze jest schłodzić w lodówce. To ciasto doskonale smakuje na drugi dzień, dlatego można zaplanować sobie pieczenie na wieczór, aby kolejnego dnia cieszyć się tym pysznym deserem.
Inna wersja sernika z dżemem
Bazując na tym przepisie, można zrobić także przepyszny sernik pomarańczowy z dżemem. Wówczas do masy serowej trzeba dodać skórkę otartą z 1-2 pomarańczy, a wierzch ciasta posmarować dżemem pomarańczowym. W tej wersji również płatki migdałów będą pasowały idealnie. Gotowy sernik można dodatkowo udekorować kawałkami świeżych i wyfiletowanych (obranych z błonki) pomarańczy oraz listkami świeżej mięty. Sernik w tej wersji można także polać polewą czekoladową.