Jeden dodatek sprawia, że ten sernik smakuje jak ciasto z cukierni. Przepis jest bardzo prosty

Dodano:
Sernik z dżemem Źródło: Shutterstock / rsooll
Zrobienie tego sernika zajmie ci 10 minut, a samo ciasto jest niezwykle smaczne i efektowne. Sekretem jest jeden słodki dodatek.

Ile jest na świecie przepisów na serniki? Idziemy o zakład, że trudno byłoby je wszystkie zliczyć, bo co dom, to inna wersja na to popularne ciasto. My dziś proponujemy pyszną i prostą wersję, czyli sernik z dżemem. To ciasto wygląda pięknie, bardzo efektownie i smakuje rewelacyjnie. Samo przygotowanie nie wymaga jednak wiele zachodu.

Jak zrobić sernik z dżemem?

Cała tajemnica tkwi w tym, aby gotową masę serową posmarować dżemem (idealny jest tu dżem jagodowy, który ładnie kontrastuje z sernikiem, ale może być też np. porzeczkowy, morelowy, wiśniowy czy truskawkowy). Nie musi to być zrobione idealne, jednak warto zadbać, aby dżem był rozprowadzony w miarę równomiernie. Można to zrobić łyżką lub szpatułką. My proponujemy, aby ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałów, ale ten składnik można w przepisie pominąć.

Najprościej do zrobienia sernika z dżemem wykorzystać ser twarogowy z wiaderka, ale może to być także tradycyjny twaróg, który należy dwukrotnie zmielić.

Przepis: Sernik z dżemem

Pomysł na domowe ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
802 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 słoiczek dżemu jagodowego
  • 5 łyżek płatkow migdałów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na sernikJajka (całe plus dodatkowe żółtka) zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Wymieszaj ser z budyniem i mąką, dodaj masę jajeczną i wymieszaj całość.
  2. Pieczenie sernikaPrzełóż masę serową do formy (może być tortownica), posmaruj wierzch ciasta dżemem, posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu warto zostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik dobrze jest schłodzić w lodówce. To ciasto doskonale smakuje na drugi dzień, dlatego można zaplanować sobie pieczenie na wieczór, aby kolejnego dnia cieszyć się tym pysznym deserem.

Inna wersja sernika z dżemem

Bazując na tym przepisie, można zrobić także przepyszny sernik pomarańczowy z dżemem. Wówczas do masy serowej trzeba dodać skórkę otartą z 1-2 pomarańczy, a wierzch ciasta posmarować dżemem pomarańczowym. W tej wersji również płatki migdałów będą pasowały idealnie. Gotowy sernik można dodatkowo udekorować kawałkami świeżych i wyfiletowanych (obranych z błonki) pomarańczy oraz listkami świeżej mięty. Sernik w tej wersji można także polać polewą czekoladową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...