To mój ulubiony przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Sekretem jest jeden dodatek
Idealne brownie jest przyjemnie wilgotne w środku i mocno czekoladowe. To jednocześnie ciasto proste i szybkie do zrobienia. Ja lubię modyfikować swój sprawdzony przepis i dorzucać do brownie dodatki, które sprawiają, że znane wszystkim ciasto, za każdym razem smakuje inaczej. Tym razem to brownie z pomarańczą.
Jak zrobić brownie z pomarańczą?
Czekolada i pomarańcza to połączenie idealne. Dlatego to ciasto tak rewelacyjnie smakuje. Do tradycyjnego brownie wystarczy dodać dużo skórki otartej z pomarańczy, a potem jeszcze udekorować je świeżymi owocami. To patent prosty, ale niezwykle smaczny i efektowny.
Rada: w sklepach można kupić gorzką czekoladę aromatyzowaną skórką pomarańczową, taka czekolada będzie się idealnie nadawała do tego przepisu, ponieważ jeszcze bardziej podkręci smak brownie.
Podczas pieczenia ciasta warto zwrócić uwagę na czas. Zwykle przy tego typu cieście przyjmuje się, że jest to 25-35 minut. Jeśli lubisz mocno wilgotne czekoladowe wnętrze (takie polecam), trzymaj ciasto w piekarniku krócej. Jeśli lubisz wręcz wylewające się wnętrze, możesz piec brownie ok. 20-22 minut. Najważniejsze to nie przesuszyć brownie.
Przepis: Brownie z pomarańczą
Prosty przepis na czekoladowe ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 321 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 pomarańcza
dodatkowo:
- 100 g czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie pomarańczyOtrzyj skórkę z całej pomarańczy. Sam owoc wyfiletuj (podziel na kawałki i z każdego zdejmij błonkę).
- Robienie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (możesz to zrobić mikserem) i skórką otartą z pomarańczy. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż wiśnie. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
- Dekorowanie ciastaCiasto udekoruj rozpuszczona czekoladą i ułóż na nim kawałki pomarańczy.
Inne pomysły na brownie z pomarańczą
Jeśli jesteś fanem połączenia czekolady i pomarańczy, możesz do samego ciasta dodać także garść kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smak ciasta podkręci również odrobina likieru pomarańczowego. Takim likierem można te delikatnie nasączyć gotowe ciasto, o ile deser jest przeznaczony dla osób dorosłych.
Brownie w tej wersji jest doskonałym ciastem na przyjęcia, ale też święta (koniecznie zapisz ten przepis i wykorzystaj na Boże Narodzenie). Pokrojone na zgrabne kosteczki i ułożone na paterze czy półmisku wygląda efektownie i smakowicie. Tak podane ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem alb wiórkami czekolady oraz udekorować listkami świeżej mięty.