Sernik z przepisu babci Heli jest idealnie kremowy. Sekretem tego prostego deseru są dwie masy
Sernik z przepisu babci Heli jest wręcz niebiański. Połączenie delikatnego, trzykrotnie zmielonego w maszynce twarogu z aksamitnym serkiem mascarpone sprawia, że deser ma przyjemną kremową konsystencję i rozpływa się w ustach. Zastosowanie prostego patentu polegającego na ubiciu białek i dodaniu ich do masy serowej na sam koniec nadaje mu jeszcze dodatkowej lekkości i puszystości. Wykonanie tego sernika też nie jest bardzo skomplikowane.
Jak zrobić kremowy sernik?
Deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających powstanie sprawnie. Samo przygotowanie masy serowej zajmie ci około 30 minut. Musisz bowiem dobrze zmielić twaróg i połączyć go z mascarpone oraz dodatkami, zachowując odpowiednią kolejność. Potem już pozostanie tylko cierpliwie czekać – najpierw na upieczenie prostego ciasta, a potem na jego pełne ostygnięcie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i spróbować. Efekty są tego warte.
Przepis: Kremowy sernik z dwóch mas
Proste ciasto z dwóch rodzajów sera, które zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 388 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówŻółtka oddziel od białek. Cukier wanilinowy utrzyj w moździerzu na pyłek. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa, korzystając z sitka o niewielkich otworkach.
- Robienie masy serowejTwaróg zmiksuj z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól i dokładnie je rozprowadź. Wrzuć mascarpone i szybko połącz. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i sprawnie zamieszaj, już łyżką, a nie mikserem.
- Pieczenie kremowego sernikaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę serową i wyrównaj jej wierzch. Sernik piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 60-70 minut. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około godziny, a następnie ustaw go na kuchennym blacie.
Jak podać kremowy sernik z przepisu babci Heli?
Babcia swój pyszny wypiek zawsze serwowała do kawy i herbaty. Uważała, że to proste ciasto nie wymaga żadnych ozdobników. Możesz jednak poeksperymentować z dodatkami. Konfitury lub owoce w syropie moim zdaniem świetnie pasują do tego kremowego deseru. Sprawdzą się także posiekane i zatopione w miodzie orzechy włoskie lub laskowe. Moje dzieci raz zażyczyły sobie, by polać im sernik stopioną czekoladą. Też pasowała i myślę, że syrop karmelowy lub toffi też by się sprawdziły.
Wskazówki dotyczące pieczenia sernika
W przyrządzaniu prostego ciasta ważne są szczegóły. Babcia Hela zawsze używała składników w temperaturze pokojowej. Gdy wszystkie produkty mają zbliżoną temperaturę, łatwiej je połączyć. Zwracała też uwagę na fakt, że czas pieczenia sernika może się różnić w zależności od tego, w jakim piekarniku się piecze. Z tego powodu już na 10 minut przed końcem przyrządzania deseru, zerkała przez szybkę i oceniała stan deseru. Nigdy go jedna nie otwierała, by nie sprawić, że sernik jej opadnie. To proste zasady, ale ich wprowadzenie może pomóc w osiągnięciu znakomitych rezultatów.