Jak przechowywać cebulę, by nie gniła? Oto najlepsze warunki dla tego warzywa
Fakt, że po cebulę sięgamy dość często sprawia, że lubimy mieć pod ręką zapas tego warzywa. Może nie schodzi ono tak, jak ziemniaki, jednak, gdy trafimy na promocję, chętnie z niej korzystamy. Jak więc należy przechowywać cebulę, by się nie psuła i jak najdłużej zachowała swoje walory?
Jak należy przechowywać cebulę?
Cebula to całkiem trwałe warzywo, które można dość długo przechowywać. Jednak trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki. To co służy cebuli, to brak dostępu światła i suche miejsce. Światło przyspiesza bowiem kiełkowanie warzywa, a wilgoć jego gnicie. Z tego powodu dobrym miejscem na przechowywanie cebuli jest sucha piwnica, spiżarnia lub kuchenna szafka.
Nie bez znaczenia dla cebuli jest też temperatura jej przechowywania i dostęp powietrza. Optymalna temperatura dla cebuli to 5-10 stopni Celsjusza. W niższej może zacząć się psuć, a w wyższej szybciej kiełkuje. Warzywo to najlepiej jest trzymać w siatkowych workach lub koszykach, które zapewniają przepływ powietrza. Cebuli absolutnie nie należy trzymać w foliowych torebkach, bo warzywo szybko wilgnie i zaczyna gnić.
Złe sąsiedztwo nie służy cebuli
Przy dłuższym przechowywaniu cebuli, należy unikać nieodpowiedniego dla niej sąsiedztwa. A są nim np. owoce. Wydzielają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się warzywa. Sporo tego składnika wytwarzają np. jabłka i gruszki, więc należy je odseparować od warzyw, w tym cebuli.
W trakcie przechowywania cebulę należy co jakiś czas przeglądać, by wychwycić pierwsze oznaki psucia się. Może to być pleśń czy nieprzyjemny zapach zgnilizny. Nadpsute warzywo należy wyrzucić, by nie psuły się od niego pozostałe sztuki.
Czy cebulę można przechowywać w lodówce?
Jak wynika z powyższych wskazówek, lodówka nie jest najlepszym miejscem do przechowywania cebuli. Jest w niej bowiem zbyt wilgotno i nie ma przewiewu powietrza. Cebula dłużej trzymana w lodówce zacznie mięknąć i gnić.
Do lodówki warto jednak wstawić napoczętą cebulę. A więc taką, która jest już obrana, przekrojona na pół czy posiekana. By jednak zapach cebuli nie udzielił się innym produktom, trzeba ją umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku. Taką cebulę należy zużyć w ciągu 2-3 dni.