To jeden z najzdrowszych napojów do śniadania. Kiedyś piliśmy go często, dziś jest trochę zapomniany

Dodano:
Kakao Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Większość osób do śniadania wypija herbatę lub kawę. Jest jednak o wiele zdrowszy napój, który warto wypić o tej porze dnia. Dostarcza bowiem wielu wartościowych składników. Kiedyś sięgaliśmy po niego często, dziś warto do niego wrócić.

Napój wypijany do śniadania można potraktować, jako dopełnienie tego posiłku. Warto więc, by był nie tylko smaczny, ale też dostarczał nam cennych składników. Nie jest więc obojętne, co wypijemy o poranku. Są lepsze i gorsze wybory. Dziś o tym lepszym, który każdy z was ma na wyciągnięcie ręki. Ten napój to kakao.

Wartość odżywcza kakao

Kakao to nazwa produktu otrzymywanego z ziarna kakaowego, a także napoju przygotowywanego na jego bazie. Proszek kakaowy tak naprawdę jest produktem ubocznym, otrzymywanym przy pozyskiwaniu tłuszczu kakaowego. Jednak mimo to, zawiera wiele wartościowych składników.

Należą do nich na przykład przeciwutleniacze, w postaci flawonoidów. Składniki te pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, co może przeciwdziałać procesom starzenia oraz chronić komórki przed uszkodzeniem. Spożywanie kakao może też chronić serce, poprawiać krążenie krwi i obniżać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kakao zawiera też składniki, które korzystnie wpływają na nastrój. Poprawiają one samopoczucie i działają jak naturalny antydepresant. Kakao zawiera również teobrominę, która działa pobudzająco, ale o wiele łagodniej niż kofeina. Dlatego napój ten warto wypić na początek dnia. Poza tym zawarte w kakao składniki poprawiają przepływ krwi do mózgu, co korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

W kakao znajdziemy też kilka wartościowych składników mineralnych. Należy do nich np. magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Poza tym kakao zawiera także: cynk – wspiera układ odpornościowy, fosfor – wpływa na zdrowe kości i zęby, żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

Po jakie kakao warto sięgać?

Wyżej wymienioną wartość odżywczą prezentuje proszek kakaowy zwany kuchem. Można go kupić pod nazwą „ciemne kakao”. Produkt ten ma niewiele wspólnego z napojami kakaowymi sprzedawanymi w postaci mieszanek w proszku. Te drugie zawierają stosunkowo niedużo cennego, ciemnego kakao. Więcej w nich cukru i dodatków smakowo-zapachowych. Dostarczają nam więc raczej pustych kalorii, niż wartościowych składników.

Jak przygotować kakao?

Przygotowanie kakao do picia jest bardzo proste. Wystarczy wsypać do kubka 1 łyżeczkę ciemnego kakao i rozmieszać je z odrobiną cukru. Potem dodać trochę mleka, całość wymieszać, by nie było grudek i dopełnić mlekiem. Napój można podgrzać w kuchence mikrofalowej, zagotować lub wypić zimny.

Zamiast krowiego mleka możecie użyć mleka koziego lub napojów roślinnych. Cukier dobrze jest zastąpić zdrowszym miodem czy ksylitolem. Aromat napoju warto podkręcić szczyptą cynamonu, który przy okazji ma działanie rozgrzewające.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...