Te obłędnie pyszne rogaliki zawsze wychodzą. Patent na nie pochodzi od cukiernika
Delikatne rogaliki z ciasta maślanego ze smakowitym czekoladowym nadzieniem skuszą każdego łasucha. Najpyszniejszymi moim zdaniem są rugelachy. Moja kuzynka robi je z przepisu znajomego cukiernika, a ja już jakiś czas temu poszłam w jej ślady. Ta słodycz o żydowskich korzeniach, dobrze znana na terenie Polski i Ukrainy, w moim domu cieszy się ogromną popularnością i znika bardzo szybko. Pracy przy niej nie ma dużo, więc polecam spróbować.
Jak zrobić pyszne rugelachy?
Wykonane tych rogalików nie jest skomplikowane. Wystarczy, że zagnieciesz ciasto, a po schłodzeniu uformujesz w cienkie trójkąty i ciasno zawiniesz wraz z farszem. U mnie jest to stopiona gorzka czekolada z masłem, która przyjemnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Wypiek smakuje tak dobrze, że nim się obejrzysz, zniknie z talerzy.
Przepis: Rugelachy
Pyszne rogaliki z czekoladą, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g serka śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na rogalikiDo miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól oraz cukier i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę. Połącz z suchymi produktami. Dodaj jeszcze serek, żółtko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
- Robienie nadzieniaCzekoladę posiekaj. Roztop ją wraz z masłem. Wymieszaj.
- Formowanie rogalików z makiemRozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3-4 mm. Pokrój ja na trójkąty. Na szerokiej części każdego z nich umieść porcję nadzienia, a następnie zwiń ciasno, zaczynając od tego miejsca.
- Pieczenie rugelachówBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej uformowane rogaliki. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Rugelachy będą gotowe, gdy staną się złote z zewnątrz.
Jak podawać rogaliki z czekoladą?
Najprostszą, a zarazem moim zdaniem najsmaczniejszą, opcją jest posypanie ostudzonych rugelachów cukrem pudrem. Nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, więc dla mnie takie wykończenie jest w sam raz. Jeśli chcesz, możesz jednak polać te rogaliki lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Inne polewy też pewnie się sprawdzą.
Inne warianty rugelachów
Wewnątrz ciasta możesz zamknąć bardziej tradycyjny farsz w postaci powideł śliwkowych lub innej owocowej konfitury. Tak rugelachy przyrządzano dawniej, lecz z czasem – i upowszechnianiem się receptury – zaczęto do rogalików dodawać inne nadzienia. Dobrym pomysłem będzie zatem także nadzianie rugelachów masą makową, posiekanymi suszonymi owocami lub orzechami w postaci pasty z wyczuwalnymi kawałkami lub gładkiego kremu. Słyszałam również o wytrawnych odsłonach tego smakowitego wypieku, w których w cieście bez cukru zamknięte zostają takie dodatki jak pesto, twarożek z ziołami czy inne warzywne sosy.