Zamiast owsianki robię to zdrowe ziarno. Przepis jest zaskakująco prosty, a dzieci je uwielbiają

Dodano:
Zdrowe śniadanie z amarantusem Źródło: Shutterstock / Life morning
Owsiankę czasami zamieniam na pyszne słodkie danie ze zdrowego ziarna. Wykonanie go jest proste, a używam zaledwie 6 produktów. Nawet dzieci jedzą je z ochotą.

Nawet najsmaczniejsza owsianka może się znudzić. Dlatego od czasu do czasu na śniadanie przyrządzam coś zupełnie innego. Jednym z moich ulubionych posiłków jest słodkie danie na bazie amarantusa. To smaczne i zdrowe ziarno, którym zajadali się już Aztekowie i Inkowie. Kupić je możesz w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużych marketach i zdecydowanie warto to zrobić, bo korzyści ze spożywania będą ogromne.

W amarantusie, zwanym też szarłatem, znajdziesz m.in. pełnowartościowe białko roślinne, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Te niepozorne ziarenka zawierają też znaczne ilości błonnika. Przygotowany z szarłatu posiłek, często nazywany amarantusianką, pomoże więc nie tylko się najeść, ale też dość kompleksowo zadbać o kilka różnych elementów naszego organizmu m.in. o układ nerwowy, odpornościowy oraz kostny. Jest bardzo przyjemny w smaku i powstaje całkiem sprawnie. Moje dzieci prędko go pokochały.

Jak zrobić śniadanie ze zdrowym ziarnem?

Amarantusiankę przygotowuje się bardzo podobnie jak owsiankę. Musisz tylko troszkę dłużej pogotować szarłat w mleku. Dalej już mieszasz ze zdrowymi dodatkami, przenosisz do misek i dekorujesz wedle uznania. Najczęściej stawiam na jabłka, migdały i siemię lniane, by w posiłku znalazły się zdrowe tłuszcze oraz więcej białka, błonnika i witamin. Dzieci nawet nie wiedzą jak cenny smakołyk „wciągają”.

Przepis: Zdrowe śniadanie z amarantusem

Pyszna alternatywa owsianki, która skusi nawet wybrednych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka suchego amarantusa
  • 500 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie amarantusaSzarłat wsyp do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie wypłucz go i przesyp do garnka. Wlej mleko, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj cynamon i syrop klonowy.
  2. Uszykowanie dodatkówJabłka umyj i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Migdały oraz siemię lniane rozdrobnij, jeśli masz ochotę.
  3. Składanie śniadania z amarantusemUgotowane ziarno przenieś do miseczek. Na wierzchu ułóż kawałki jabłka oraz migdały. Posyp siemieniem lnianym.

Inne warianty śniadania z amarantusem

Zamiast jabłek możesz użyć innych owoców. Do kompozycji z szarłatem, migdałami i siemieniem lnianym pasować będą gruszki, śliwki, brzoskwinie, a nawet maliny czy truskawki. Nie musisz koniecznie używać owoców świeżych. Mrożone też się sprawdzą. Możesz też dodawać również dżemy lub konfitury. Kremy orzechowe też będą pasowały.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by amarantusiankę podawać w wersji wytrawnej. Wystarczy podczas gotowania zdrowego ziarna doprawić je ziołami, a potem dodać ulubione warzywa np. brokuły, paprykę lub szpinak. Pasować będą też pieczarki z cebulką, sery czy jajka sadzone.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...