Jak smażyć frytki, by wyszły pyszne i chrupiące? Trzeba pamiętać o 3 szczegółach
Za frytkami przepadają dzieci, ale nie odmówią ich także dorośli. Te pokrojone w słupki i usmażone na głębokim tłuszczu ziemniaki z pewnością nie są zbyt zdrowe, ale nie można im odmówić smaku. Zwłaszcza gdy wyjdą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Jak jednak osiągnąć taki idealny efekt? Oto kilka wskazówek.
Ziemniaki na frytki – jakie wybrać i jak przygotować?
Na frytki najlepsze są mączyste ziemniaki. Warto więc sięgnąć po odmiany np.: Gracja, Bryza, Tajfun. Ziemniaki te mają mniej wody, dzięki czemu smażą się na chrupko. Po obraniu i opłukaniu ziemniaków, trzeba je pokroić w słupki, a potem umieścić w misce i zalać zimną wodą. Ziemniaki należy odstawić na przynajmniej 30 minut, a w tym czasie zostanie z ich powierzchni spłukany nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki nie będą się przypalały w czasie smażenia i uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Wymoczone ziemniaki należy odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, by tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia.
Jak smażyć frytki, by wyszły chrupiące?
Na chrupkość frytek duży wpływ ma ich odpowiednie smażenie. Zaleca się, by frytki smażyć dwukrotnie. Najpierw smażymy je w średnio rozgrzanym tłuszczu (ok. 160 stopni Celsjusza) przez 4-6 minut. W tym czasie zrobią się miękkie i lekko złote, ale nie chrupiące. Po obsmażeniu frytki należy osączyć na papierowym ręczniku i przestudzić. Potem smaży się je drugi raz, już w wyższej temperaturze, sięgającej 190-200 stopni Celsjusza. Frytki należy smażyć wtedy 2-4 minuty, aż będą rumiane i chrupiące. Po wyjęciu z garnka trzeba je osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażenie frytek – inne wskazówki
Oto na co warto zwrócić uwagę, by frytki wyszły smaczne.
- Frytki należy smażyć w dużej ilości oleju, tak by były w nim całkowicie zanurzone. Wtedy usmażą się równomiernie.
- Do smażenia frytek należy użyć oleju, który ma neutralny smak i wysoką temperaturę dymienia. Dobrym wyborem jest np. olej rzepakowy.
- Do oleju nie należy wkładać na raz zbyt dużej ilości frytek. Wtedy trudno im będzie się usmażyć na chrupko.
- Przed włożeniem do tłuszczu, frytki warto umieścić w metalowym koszyczku. Ułatwi on i przyspieszy ich wyciąganie i osączanie z nadmiaru tłuszczu.
- Frytki najlepiej jest solić od razu po wyjęciu z tłuszczu. Można je też posypać granulowanym czosnkiem czy sproszkowaną papryką.