Jak długo parzyć herbatę? Wiele osób nagminnie popełnia tu błąd

Dodano:
Herbata w filiżance Źródło: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W Polsce pija się ją zwykle do śniadania i do kolacji. Mało kto jednak zwraca uwagę na jeden szczegół, a mianowicie na czas parzenia herbaty. A jest on bardzo istotny.

W Polsce herbata cieszy się dużym powodzeniem. Często wygrywa nawet z kawą. Najchętniej pijemy herbatę czarną, która charakteryzuje się bursztynową barwą i lekko gorzkawym smakiem. Jednak tak naprawdę kolor i smak tej herbaty w dużej mierze zależy od czasu jej parzenia. To z kolei wpływa na właściwości przygotowanego naparu.

Jak należy parzyć czarną herbatę?

By czarna herbata miała odpowiedni smak i aromat, trzeba ją we właściwy sposób zaparzyć. Istotna jest tu temperatura wody oraz czas parzenia.

  • By przygotować smaczny napar, na kubek wody (ok. 250 ml) należy użyć 1 łyżeczkę lub 1 torebkę herbaty.
  • Po umieszczeniu herbaty w kubku, całość zalewamy wodą o temperaturze 95-100 stopni Celsjusza. Po zagotowaniu wodę warto pozostawić na pół minuty, by nieco przestygła, dzięki czemu woda nie przegrzeje zbytnio delikatnych liści.
  • Kubek, filiżankę czy dzbanek, w których parzymy herbatę, należy przykryć, aby lepiej utrzymać wewnątrz ciepło. Teraz całość należy pozostawić na kilka minut do zaparzenia.
  • Potem napar należy przecedzić lub po prostu wyjąć z kubka torebkę. Dzięki temu herbata nie będzie zbyt gorzka.

Jak długo parzyć czarną herbatę?

Jak się okazuje, czas parzenia herbaty, ma duże znaczenie na działanie tego napoju.

  • Jeśli więc chcemy otrzymać herbatę o właściwościach pobudzających, powinniśmy ją parzyć 2-3 minuty. Dzięki temu do naparu przejdzie więcej teiny, czyli herbacianej kofeiny, co sprawi, że herbata będzie miała właściwości pobudzające.
  • Dłuższe parzenie herbaty, trwające 5-7 minut, spowoduje, że w naparze znajdzie się więcej tanin, które z kolei działają relaksująco. Taka herbata będzie miała intensywniejszy smak i bardzo ciemny kolor.

Parzenie herbaty – kilka wskazówek

Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę, by napar herbaty wyszedł pełen smaku i aromatu.

  • Woda do parzenia herbaty powinna być świeża, gotowana tylko raz. Dzięki temu będzie miała odpowiednią zawartość tlenu, co dobrze wpłynie na smak naparu.
  • Przed zaparzeniem herbaty, kubek, filiżankę lub dzbanek warto ogrzać. W tym celu warto je napełnić gorącą wodą i poczekać chwilę. Dzięki temu temperatura wody do parzenia herbaty, nie spadnie zbyt gwałtownie, co przełoży się na smak naparu.
  • Herbatę można pić samą, a także z dodatkami. Tu dobrze sprawdzi się cukier lub miód, a także cytryna. Dla złagodzenia smaku herbaty, można też do niej dodać trochę mleka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...