Blenduję jajka ze zdrowym składnikiem i robię przepyszne naleśniki. Są idealne na kolację

Dodano:
Jajka i szczypiorek Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Naleśniki można podać na słodko lub wytrawnie. Ja robię jednak specjalne ciasto do wytrawnych naleśników. Ma wyrazisty smak, piękny kolor i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. A robi się je bardzo prosto.

Ciasto na naleśniki można w sumie zrobić w ten sam sposób, niezależnie od tego, czy chcemy je podać ze słodkimi czy wytrawnymi dodatkami. Oczywiście do ciasta na naleśniki na słodko warto dodać trochę więcej cukru. Ja zaś robiąc naleśniki, które chcę podać ze słonymi dodatkami, dodaję też dość charakterystyczny składnik. Podkreśla on smak wytrawnych naleśników, a całe danie wygląda niezwykle apetycznie.

Co można dodać do ciasta na wytrawne naleśniki?

Do ciasta na wytrawne naleśniki można dodać składniki, które podkreślą smak tego dania. Niektórzy mleko zastępują piwem, choć jak dla mnie naleśniki mają wtedy gorzkawy smak. O wiele bardziej lubię naleśniki z dodatkiem ziół. A można tu wykorzystać np.: bazylię, oregano, posiekany koperek, natkę pietruszki czy szczypiorek. Zioła można też zblendować z jajkami, dzięki czemu ciasto na naleśniki zyska piękny, zielony kolor. Ja tak robię, przygotowując naleśniki szczypiorkowe.

Jak zrobić naleśniki szczypiorkowe?

Przygotowanie naleśników szczypiorkowych nie różni się zbytnio od przyrządzenia tradycyjnych naleśników. Ja tylko z grubsza siekam opłukany szczypiorek i wrzucam go do kubka miksującego razem z jajkami. Potem całość blenduję, dzięki czemu szczypiorek zostaje na tyle rozdrobniony, że naleśniki nabierają zielonego koloru i wyrazistego smaku. Teraz wystarczy dodać mąkę, mleko, szczyptę soli i trochę oleju i całość połączyć na gładką masę.

Ilość dodanego szczypiorku zależy od naszych upodobań. Ja dodaję nie mniej niż pół solidnego pęczka szczypiorku na ciasto z 2-3 jajek, 1 szklanki mąki i 1,5 szklanki płynu.

Czym warto nadziać naleśniki szczypiorkowe?

Naleśniki szczypiorkowe doskonale będą harmonizować z różnymi farszami. Jednym z najprostszych jest twarożek doprawiony solą i pieprzem. Jednak w zielone naleśniki można też zawinąć plastry sera i szynki czy plastry sera oraz posiekane zioła, a potem całość obsmażyć. Takie naleśniki dobrze też będą harmonizować z farszem mięsnym, a nawet pieczarkowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...