Jesienne tiramisu robię z sekretnym składnikiem. Przepis jest prosty, a deser zachwyca
Jeżeli szukasz prostego przepisu na nietypowy deser, który nie wymaga długiego przygotowywania lub chcesz wzbogacić jadłospis zdrową i słodką przekąską, to tiramisu z dyni będzie strzałem w dziesiątkę!
Jak zrobić tiramisu z dyni?
Dynia uważana jest za warzywo, jednak jest owocem. Jej delikatny, słodkawy smak pozwala przygotować wiele pysznych wypieków oraz deserów i ciast bez pieczenia. Słodkie przekąski z dyni to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także oczu – intensywny, pomarańczowy kolor pobudza apetyt, sprawiając, że nawet niejadek będzie chciał poznawać nowe smaki.
Przygotowanie tiramisu z dyni jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniej dyni. Najlepiej kupić dynię hokkaido lub dynię piżmową, które nie sprawiają niemiłych niespodzianek. Niektóre odmiany dyni, zwłaszcza o dużych owocach, szybko przerastają, stając się łykowate i suche. Porada: jeżeli nie masz świeżej dyni, to możesz zrobić purée z dyni mrożonej. Użycie dyni mrożonej pozwala również skrócić czas przygotowania deseru – dynia mrożona jest obrana i pokrojona w kostkę.
Biszkopty do tiramisu z dyni możesz namoczyć w naparze herbaty, kawy lub wodzie z cukrem oraz np. rumem. Ja tego nie robię, bo mam sprawdzone biszkopty, które są miękkie. W przepisie nie podaję dokładnej ilości biszkoptów, bo zależy ona od wielkości szklanek/pucharków, a także kształtu ciastek.
Do dyniowego purée dodaję miód oraz kilka łyżek kremu mascarpone. Miód możesz zastąpić cukrem pudrem, dopasowując jego ilość do indywidualnych preferencji. Wierzch deseru dekoruję orzechami laskowymi i włoskimi oraz odrobiną naturalnego kakao, ale możesz również podać deser bez tych dodatków.
Porada: ilość cukru/miodu zależy od smaku dyni. Niektóre odmiany np. dynia piżmowa, mają bardzo słodki smak.
Przepis: Tiramisu z dyni
Ten pyszny deser możesz przygotować nie tylko w pucharkach, ale także w większej formie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na krem mascarpone:
- 300 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 300 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na purée z dyni:
- 300 g miąższu dyni
- 2-3 łyżki miodu
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub startego korzenia
Dodatkowo:
- podłużne lub okrągłe biszkopty
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
Sposób przygotowania
- Uszykowanie dyni na puréeDynię obierz, usuń pestki i pokrój soczysty miąższ na niewielkie kawałki. Pokrojoną dynię musisz poddać obróbce termicznej. Możesz ją owinąć folią spożywczą i upiec do miękkości w piekarniku (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas pieczenia to około 20-40 minut - w zależności od wielkości kawałków), a także ugotować w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie mleka) lub na parze. Miękką dynię pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie kremu mascarponeW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Do ubitego serka mascarpone dodaj śmietankę kremówkę i ubijaj kolejne 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera. Gotowy krem jest gęsty i puszysty. Przykryj naczynie z kremem mascarpone folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Robienie purée z dyniOstudzoną dynię zmiksuj na gładką masę. Jeżeli purée jest bardzo wodniste, to przełóż je do garnka i odparuj nadmiar płynu, gotując dynię na średnim ogniu, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Do zmiksowanej dyni dodaj 5 łyżek przygotowanego wcześniej kremu mascarpone i miód. Zmiksuj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera. Przypraw krem dyniowy do smaku cynamonem i imbirem. Jeżeli lubisz intensywny smak przypraw korzennych, to możesz zwiększyć ich ilość. Porada: do kremu dyniowego możesz również dodać odrobinę mielonych goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu.
- WykonaniePrzygotuj szklanki lub pucharki do deserów. Na ich dnie ułóż całe lub pokruszone biszkopty. Na biszkopty wyłóż porcję kremu dyniowego i przykryj go kolejną warstwą biszkoptów. Na drugą warstwę biszkoptów wyłóż resztę kremu dyniowego i przykryj go warstwą kremu mascarpone. Gotowy deser przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie dodatkówOrzechy włoskie i orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj, dopasowując wielkość kawałków do indywidualnych potrzeb.
Jak podawać tiramisu z dyni?
Tiramisu z dyni podawaj lekko schłodzone. Przed podaniem udekoruj deser prażonymi orzechami oraz posyp naturalnym kakao. Możesz również udekorować deser prażonymi pestkami dyni.