Wielu Polaków uważa, że tych grzybów nie można suszyć. Prawda jest nieco inna

Dodano:
Suszone grzyby Źródło: Pixabay / niebieskibanan
Suszenie grzybów wydłuża ich przydatność do spożycia. Polacy unikają jednak takiego zabezpieczania jednego ze smaczniejszych gatunków. Sprawdź dlaczego.

Suszenie grzybów to prosta i skuteczna metoda ich przechowywania. Usunięcie wilgoci sprawia, że grzyby są mniej podatne na rozwój bakterii i pleśni, a jednocześnie pozwala na zachowanie walorów smakowych oraz aromatu na długi czas. Jednak nie wszystkie gatunki grzybów uważane są za odpowiednie do suszenia. Niektóre zupełnie niesłusznie.

Czy można suszyć maślaki?

Wielu grzybiarzy uważa, że maślaki nie nadają się do suszenia. Nie jest to jednak prawdą. Choć grzyby te mają w sobie sporo wody i mocno stracą na objętości podczas suszenia, aromatu wcale nie będzie im brakowało. Musisz jedynie pamiętać o właściwym przygotowaniu maślaków do suszenia. Mają one charakterystyczną, śliską skórkę, którą należy usunąć. Nie jest to skomplikowane, ale jest konieczne, jeśli chcesz, by suszenie przebiegło bez problemów, a grzyby nie wyszły gumowate.

To prawdopodobnie ten błąd oraz wspomniana już znaczna utrata objętości sprawiają, że większość amatorów grzybów maślaki przyrządza w inny sposób. Suszenie tych grzybów jest jednak możliwe.

Jak skutecznie suszyć maślaki?

Ze względu na wspomnianą już wysoką zawartość wody w maślakach, ich suszenie powinno odbywać się w podwyższonej temperaturze. W ten sposób unikniesz spleśnienia grzybów. Najlepiej skorzystać zatem z suszarki do grzybów lub piekarnika.

W przypadku korzystania z piekarnika polecam stopniowe podnoszenie temperatury suszenia. Zacznij od włożenia blachy z maślakami do pieca rozgrzanego do temperatury 45 stopni Celsjusza i usuwaj wilgoć przy otwartych drzwiczkach urządzenia. Gdy zauważysz, że grzyby zaczynają się delikatnie marszczyć, zwiększaj temperaturę co kilka stopni, aż dojdziesz do 70 stopni. Wysuszone grzyby ostudź i zamknij w czystym słoiku ze szczelną zakrętką. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...