Tę rybę jemy wędzoną, a szerokim łukiem omijamy świeżą. To błąd, bo jest idealna na obiad

Dodano:
Świeże makrele Źródło: Wikimedia Commons / Fumikas Sagisavas / Creative Commons Zero, Public Domain Dedication
Ryby dość rzadko goszczą na naszych stołach. Jedna z nich jest chętnie kupowana w postaci wędzonej, a zupełnie niedoceniona, jako ryba świeża. A szkoda, bo jest smaczna i daje wiele możliwości kulinarnych.

Choć nie sięgamy zbyt często po ryby, to niektóre ich wersje są dość popularne na naszych stołach. Z pewnością należą do nich: śledzie solone, tuńczyk z puszki i wędzona makrela. Ta ostatnia jest też dostępna w sklepach w postaci świeżej, jednak zwykle przechodzimy obok niej zupełnie obojętnie. To wielka szkoda, bo ryba ta jest pyszna, zdrowa i stosunkowo tania.

Wartość odżywcza makreli

Makrela to tłusta ryba morska, a więc jedna z najzdrowszych ryb. To dlatego, że w jej składzie znajduje się dużo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one doskonale na funkcjonowanie układu krążenia i mózgu. Poza tym ryba ta dostarcza nam pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, które jest istotnym składnikiem budulcowym. W makreli znajdziemy też witaminę D, wzmacniającą kości oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i kondycję skóry. Spośród minerałów warto wymienić: jod – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, selen – silny przeciwutleniacz i fosfor, wzmacniający kości i zęby.

Dlaczego świeża makrela jest zdrowsza od wędzonej?

Choć wędzona makrela jest popularniejsza od świeżej, to jednak ta druga jest o wiele zdrowsza. To dlatego, że w procesie wędzenia do ryb dodawane są spore ilości soli. Poza tym w czasie wędzenia, a zwłaszcza w czasie wędzenia na gorąco, mogą powstawać związki aromatyczne o działaniu rakotwórczym.

Co można przygotować ze świeżej makreli?

Świeżą makrelę często można kupić w naszych sklepach. Jest sprzedawana na tackach, a także luzem na wagę. Można ją przygotować na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale nadaje się do pieczenia. By przygotować ją w ten sposób, wypatroszoną tuszkę należy przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Ułożyć ją na pokrojonych w plastry ziemniakach i marchewce, które warto oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Rybę należy dodatkowo skropić sokiem z cytryny, oliwą i posypać świeżymi ziołami. Potem piecze się całosć 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dobrym sposobem przyrządzenia makreli, jest jej duszenie z warzywami. Najpierw należy podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, a potem dodać pokrojoną paprykę, pomidory i cukinię, całość podsmażyć i doprawić solą, pieprzem i ziołami. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy porcje markeli i całośc dusimy pod przykryciem ok. 25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

W sezonie warto też upiec makrelę na grillu. Przed położeniem na ruszcie trzeba ją doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Zamarynowaną w tych dodatkach rybę piecze się po 5-7 minut z każdej strony.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...