Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci
Te ciasteczka z kakao biją na głowę wszystkie kupne herbatniki i ciasteczka kakaowe. Ich zrobienie nie jest trudne, bo to ciastka z rodzaju tych, które zawsze wychodzą. Sekretem jest dodatek kakao i wanilii, a efekt to idealnie kruche i mocno kakaowe ciasteczka.
Jak zrobić kruche ciasteczka z kakao?
Cały sekret to szybkie zagniecenie składników i pamięć o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Ciasto zawsze się jednak nieco rozgrzewa pod wpływem ciepła rąk, dlatego już zagniecione warto jeszcze dodatkowo schłodzić. Jeśli zależy ci na czasie, włóż ciasto na chwilę do zamrażarki, aby tłuszcz w cieście zdążył znowu stwardnieć. Jeśli ciasto będzie zimne, ciasteczka wyjdą idealnie kruche.
Wiele osób nie lubi w cieście kruchym tego, że rozwałkowanie zimnego ciasta nie jest proste. Jest na to banalny sposób: wystarczy rozwałkować ciasto... przed schłodzeniem w lodówce. To bardzo potem ułatwia i przyspiesza pracę. Aby to zrobić, należy rozwałkować kawałki gotowego ciasta (zaraz po wyrobieniu), wkładając je między dwa arkusze papieru do pieczenia. I w takiej formie można je na płasko włożyć do lodówki czy zamrażarki. Potem już tylko wystarczy wyciąć z ciasta dowolne kształty i upiec ciasteczka.
Rada: ciasto kruche można mrozić, dlatego jeśli lubisz tego typu ciastka, można od razu przygotować więcej ciasta i dodatkowe porcje włożyć do zamrażarki.
Ciasteczka z kakao są idealne na różne okazje, w tym na Boże Narodzenie. W wersji świątecznej możesz dodać do przepisu cynamon albo przyprawę piernikową.
Przepis: Ciasteczka z kakao
Łatwe do zrobienia kruche ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 486 w każdej porcji
Składniki
- 700 g mąki
- 50 g kakao
- 500 g margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaSchłodzoną margarynę pokrój nożem na małe kawałki posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i szybko wszystko zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut, aby się schłodziło.
- Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto podziel na części, rozwałkuj – w razie potrzeby podsypuj mąką – i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie (możesz użyć stempli do ciasteczek, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu). Piecz ciastka 12-15 minut.
Dekorowanie kakaowych ciasteczek
Kruche ciasteczka są zawsze wdzięczną bazą do dekorowania, a to czynność, którą zawsze warto powierzyć dzieciom. Do dekoracji można wykorzystać polewy czekoladowe, lukier, dowolne posypki oraz orzechy czy kawałki czekolady.