Prosty biszkopt przekładam dwoma składnikami. Ten deser zawsze wychodzi i odgania jesienną chandrę

Dodano:
Biszkopt przekładany bitą śmietaną i musem jabłkowym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Puszysty biszkopt z bitą śmietaną i musem jabłkowym to mój patent na przetrwanie jesieni. Zrobienie smakołyku jest proste, a efekty zachwycają. Musisz spróbować.

Moi bliscy uwielbiają słodkości. Jesienią piekę ich znacznie więcej niż wiosną czy latem. Najczęściej wybieram nieskomplikowane receptury, które nie wymagają ode mnie zręczności czy dużej dozy cierpliwości. Prosty deser z biszkoptem w roli głównej idealnie wpisuje się w tę kategorię i na poprawę humoru będzie jak znalazł. To pyszne połączenie słodkiego musu jabłkowego z delikatnym biszkoptem i lekko słodką bitą śmietaną od razu przypadło do gustu mojej rodzinie. Teraz domagają się tego przysmaku co weekend. Na szczęście wykonanie go jest banalne.

Jak zrobić puszysty biszkopt z bitą śmietaną i musem jabłkowym?

Wykonanie smakołyku, który zachwyci i poprawi nastrój zajmie trochę czasu, ale nie będzie wymagało zastosowania skomplikowanych technik kulinarnych. Musisz jedynie przyrządzić puszysty biszkopt i – gdy ostygnie – przełożyć go musem jabłkowym oraz bitą śmietaną. Jeśli weźmiesz gotowe owoce ze słoika, zrobisz to niemal ekspresowo. Polecam spróbować.

Przepis: Puszysty biszkopt przekładany bitą śmietaną i musem jabłkowym

Prosty i smaczny deser idealny na jesienną chandrę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
582 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 165 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

Na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g musu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na biszkoptJajka w temperaturze pokojowej wbij do dużej miski. Ubij je z cukrem na puch, a następnie w trzech porcjach dodaj przesianą mąkę pszenną. Sypki produkt połącz ręcznie przy pomocy szpatułki, za każdym razem mieszając tylko do „zniknięcia” mąki. Masa musi pozostać puszysta.
  2. Pieczenie biszkoptuPrzygotowane ciasto przenieś do sporej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez 30-40 minut. Wystudź, stopniowo otwierając piekarnik i wysuwając z niego blachę.
  3. Robienie bitej śmietanySchłodzoną śmietanę wlej do miski i ubijaj, aż lekko zgęstnieje. Wsyp cukier puder i chwilę jeszcze miksuj – niezbyt długo, by całość się nie zważyła.
  4. Składanie prostego deseruUpieczony i ostudzony biszkopt przetnij na pół, uzyskując dwa cienkie prostokąty o dość sporej powierzchni. Na jednym z nich rozsmaruj mus jabłkowy. Przykryj go bitą śmietaną, a następnie ostrożnie dociśnij drugi blat biszkoptowy. Wierzch deseru posyp cukrem pudrem.

Jak podać prosty deser z biszkoptem?

Do tego prostego deseru już wiele nie potrzeba. Filiżanka ciepłej czarnej herbaty lub kawy w zupełności wystarczy. Jeśli masz ochotę na bardziej bogatą wersję podaj ten puszysty biszkopt z dodatkami wraz z kulką lodów waniliowych i garścią rodzynek lub swoich ulubionych orzechów.

Inne warianty biszkoptu z bitą śmietaną

Przepis na puszysty biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną możesz modyfikować według własnych preferencji. Do klasycznego połączenia lekkiego biszkoptu i słodkiej bitej śmietany będą pasowały w zasadzie dowolne owoce – zarówno świeże, jak i w formie dżemu czy gładkiego musu.

Bitą śmietanę w tym prostym deserze możesz urozmaicić, korzystając z cukru wanilinowego. Rozdrobnij go tylko dobrze, by połączył się z nabiałem, nie tworząc grudek. Świetną opcją będzie też upieczenie puszystego biszkoptu z dodatkiem kakao. Zastąp nim część mąki pszennej, a efekt przyjemnie cię zaskoczy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...