Te zdrowe orzechy są bardzo wrażliwe. Jeden błąd i stracą wiele na wartości
Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. To dlatego, że są bogate w składniki odżywcze, takie jak: zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały. Są jednak dość wrażliwe na otaczające je warunki. By więc, jak najdłużej pozostały zdrowe, pyszne i chrupiące, trzeba im zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.
Dlaczego orzechy włoskie są takie zdrowe?
Orzechy włoskie są zdrowe, bo zawierają dużo wartościowych składników.
- W składzie orzechów włoskich należy wyróżnić kwasy tłuszczowe omega-3. Korzystnie wpływają one na pracę serca i mózgu, działają też przeciwzapalnie.
- Orzechy te dostarczają też wartościowego białka roślinnego, a także błonnika, który przyspiesza trawienie.
- W orzechach włoskich znajdziemy też dużo witaminy E i witamin z grupy B, a także minerałów: magnezu, fosforu i miedzi. Składniki te dobrze wpływają na układ nerwowy i kości.
Jak należy przechowywać orzechy włoskie?
Ponieważ orzechy włoskie zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, są dość wrażliwe na warunki przechowywania. Zawarty w nich tłuszcz ma bowiem tendencję do szybkiego jełczenia. Dlatego orzechy włoskie należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce przez okres do 6 miesięcy. Jeśli chcecie, by dłużej pozostały smaczne i zdrowe, lepiej je zamroźcie. Wtedy wytrzymają nawet rok. Większą trwałością cieszą się orzechy w łupinach. W suchym i chłodnym miejscu można je trzymać przez kilka miesięcy. Należy przy tym pamiętać, że orzechom włoskim nie służy zbyt wysoka temperatura przechowywania oraz nasłonecznione miejsca.
Orzechy włoskie – wskazówki
Orzechy włoskie są idealne na przekąskę. Można je też dodawać do sałatek, ciast, deserów czy owsianki. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi i z makaronem. Warto wiedzieć też, jak poprawić smak orzechów i pozbyć się goryczki:
- By orzechy były bardziej chrupiące i miały intensywniejszy smak, można je podprażyć. Wystarczy rozłożyć je na blasze z piekarnika i piec ok. 7 minut w 170 stopniach Celsjusza. Przy tym zabiegu stracą niestety nieco na wartości odżywczej, bo obniży się w nich zawartość cennych kwasów tłuszczowych.
- Orzechy włoskie mają czasami gorzki smak, którego nadaje im cienka skórka, otaczająca słodki miąższ. By ją usunąć, orzechy można podprażyć na patelni lub zblanszować w gorącej wodzie. Po tych zabiegach łatwo jest usunąć skórkę.