Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Kotlety schabowe to polska klasyka. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Zwykle rozbite płaty mięsa doprawiamy tylko solą i pieprzem, a potem panierujemy i smażymy. Jednak mięso to można przyrządzić nieco inaczej, dzięki czemu będzie delikatniejsze i o wiele ciekawsze w smaku. Doskonałym rozwiązaniem jest macerowanie schabu w marynacie pomidorowej.
Dlaczego pomidory są idealne do marynowania?
Pomidory to jedno z najpopularniejszych warzyw, które można kupić w zasadzie przez cały rok. Mają kwaskowy smak, co jest bardzo korzystne w marynatach. Kwaśna marynata doskonale bowiem kruszy mięso, dzięki czemu po usmażeniu czy upieczeniu jest miękkie i delikatne. Pomidorową marynatę wzbogaca się też kilkoma dodatkami, które poprawiają smak, aromat i konsystencję mięsa. Wśród nich warto wymienić m.in.: imbir, ostrą papryczkę i ocet jabłkowy.
Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie pomidorowej?
Przygotowanie kotletów schabowych w marynacie pomidorowej należy rozpocząć od przyrządzenia samej marynaty. O tej porze roku można ją zrobić ze świeżych pomidorów, które mają większą moc kruszenia mięsa, niż pomidorowe przetwory. Po rozdrobnieniu pomidory należy zblendować z kilkoma dodatkami i umieścić w marynacie porcje mięsa. Gdy postoją w niej kilka godzin, są gotowe do panierowania i smażenia.
Przepis: Kotlety schabowe w pomidorowej marynacie
Kotlety schabowe marynowane w marynacie z pomidorów, chili, imbiru i octu jabłkowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- 1 cm świeżego imbiru
- kawałek ostrej papryczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsa i marynatyPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Dodaj do nich posiekany imbir, papryczkę i czosnek. Całość zblenduj, wymieszaj z octem i oliwą. Plastry schabu zalej przygotowaną marynatą, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Smażenie schabowychPłaty mięsa osącz z marynaty, lekko osusz papierowym ręcznikiem. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się przyrumienią.
Wskazówka: Marynatę można poddusić, by odparować z niej nadmiar płynu i podać do kotletów w postaci sosu.
Inne marynaty do kotletów schabowych
Do kotletów schabowych można też użyć innych marynat. Dość popularna jest marynata np. z mleka i cebuli, choć o wiele skuteczniejsza będzie ta przygotowana np. z kefiru i cebuli. A to dlatego, że kwaśny kefir lepiej skruszy mięso, niż słodkie mleko. Schab można też marynować np. w mieszance octu jabłkowego, cebuli i oliwy z oliwek czy soku z cytryny, czosnku, oliwy i ziół.