Do porannej kawy dodaję dwa niespodziewane składniki. Napój dodaje mi energii i pozwala schudnąć

Dodano:
Kawa w filiżance Źródło: Shutterstock / Born to create
Nie wyobrażam sobie poranka bez kawy. Ten napój dodaje mi siły i energii na początek dnia. Od kilku tygodni wzbogacam go dwoma nieoczywistymi składnikami. I zauważyłam fantastyczny efekt – zaczęłam chudnąć.

Kawa to zaraz po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. Nic w tym dziwnego, wszak nie tylko doskonale smakuje, ale też wykazuje dobroczynne działanie. Szególnie o poranku, gdy potrzebujemy energii na początek dnia. Zawarta w kawie kofeina podnosi nieco ciśnienie krwi i pobudza nasz organizm do działania. Chętnie wzbogacamy ją w różne składniki, które również mają rozmaitą moc. Ja ostatnio odczuwam dobroczynne działanie kawy z dwoma nieoczywistymi dodatkami – masłem i olejem kokosowym.

Jakie są zalety masła i oleju kokosowego?

Masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który jest naturalny i bogaty w witaminy A, D, E i K. Nasz organizm wolno go spala i powoli uwalnia z niego energię. Dzięki temu po jego spożyciu długo czujemy się syci. Na dodatek masło wspomaga działanie układu odpornościowego i korzystnie wpływa na skórę.

Olej kokosowy to z kolei tłuszcz roślinny stały w temperaturze pokojowej. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są szybko przekształcane w energię, co wspiera koncentrację i sprawność intelektualną. Dobrze też wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Jak działa kawa z masłem i olejem kokosowym?

Kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego znana jest również pod nazwą kawa kuloodporna. Napój ten jest szczególnie popularny wśród osób stosujących dietę ketogeniczną lub niskowęglowodanową. Połączenie kawy z masłem i olejem kokosowym dostarcza naszemu organizmowi sporo energii z tłuszczów, co daje nam kilka korzyści.

Dodatek zdrowych tłuszczów do kawy jest lepszy, niż dodatek cukru. To dlatego, że nasz organizm wolno spala tłuszcz i powoli uwalnia z niego energię. Taka kawa nie powoduje więc gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi.

Kawa sama w sobie dostarcza kofeinę, która stymuluje pracę mózgu, co skraca czas reakcji. A w połączeniu z wartościowymi tłuszczami uwalnianie kofeiny jest wolniejsze, więc napój ten przez dłuższy czas działa na nas korzystnie.

Kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego poprawia również metabolizm. Sprawia, że dłużej czujemy się syci, co hamuje apetyt i zapobiega przekąszaniu. Dzięki temu mniej jemy i zaczynamy chudnąć. Taki napój jest więc dobrą alternatywą dla tradycyjnego śniadania dla osób dbających o szczupłą linię. Oczywiście nie należy z nim przesadzać i pić go zbyt często, bo jest dosyć kaloryczny.

Jak zrobić kawę z masłem i olejem kokosowym?

Przygotowanie kawy z masłem i olejem kokosowym jest bardzo proste. Wystarczy bowiem zaparzyć swoją ulubioną kawę, wlać ją do kubka miksującego i dodać do niej po 1-2 łyżeczki masła i oleju kokosowego. Całość należy zblendować, dzięki czemu tłuszcz dobrze połączy się z gorącym napojem i przyjemnie będzie się go piło. Do napoju można również dodać szczyptę cynamonu, który podniesie aromat kawy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...