Bez miksera, bez rózgi i nawet bez miski. Tak sztywnej bitej śmietany do deserów dawno nie zrobiłam

Dodano:
Dekorowanie bita śmietaną Źródło: Pixabay
Idealną bitą śmietanę do deseru zrobisz w chwilę. Znając jeden prosty trik, nie będziesz nawet potrzebować żadnego sprzętu kuchennego. Spróbuj koniecznie.

Bita śmietana to składnik wielu deserów. Właściwe przygotowanie tego dodatku niestety nie jest trywialne i o błąd nietrudno. Ostatnio w sieci natknęłam się na prosty trik, dzięki któremu zrobiłam ją bez żadnego sprzętu, a udekorowane nią ciasto prezentowało się znakomicie.

Prosty trik na ubijanie śmietany

Lekką jak chmurka i stabilną bitą śmietanę zrobisz bez miksera. Mikser i tradycyjna rózga czy trzepaczka też nie będą potrzebne. Przyda się natomiast duży słoik ze szczelną zakrętką. Wystarczy bowiem, że wlejesz zimną śmietanę do szklanego naczynia, zakręcisz je i zaczniesz nim bardzo energicznie potrząsać. Po chwili uzyskasz idealny dodatek do twojego deseru.

Aby patent zadziałał, słoik też musi być zimny, a śmietana nie może zajmować więcej niż 1/3 jego objętości. To pozwoli na odpowiednie napowietrzenie nabiału. Upewnij się też, że naczynie jest czyste i nie pachnie czymś, co do deserów nie pasuje np. ogórkami kiszonymi. Zapach innych produktów możesz szybko ze słoika usunąć przy pomocy wody z octem. Możesz też zastąpić naczynie shakerem do drinków. Zadziała podobnie.

Wskazówki dotyczące robienia bitej śmietany

Dodatek do deserów nie wyjdzie, jeśli do jego zrobienia wybierzesz niewłaściwy produkt. Do ubijania najlepiej nadaje się nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli śmietana 30% lub tzw. kremówka, w której tłuszczu jest jeszcze więcej, bo aż 36%. Niektórzy ubijają też mleko kokosowe lub zamienniki śmietany, ale takie wykończenie słodkości jest znacznie mniej stabilne i może się nie utrzymać nawet pomimo dobrego schłodzenia.

Śmietanę przeznaczoną na ubijanie schładzaj w lodówce przynajmniej przez 12 godzin. Wtedy nabiał z łatwością doprowadzisz do pożądanej konsystencji. Jeśli jednak będziesz korzystać z miksera, uważaj, by nie przesadzić z prędkością obrotów. Zbyt szybkie działanie urządzenia może sprawić, że śmietana się zwarzy. Taki nabiał niestety nie będzie się dobrze prezentował.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...