Drożdżowy placek robię z winogronami i nietypowym składnikiem. Sekretny przepis przywiozłem z Toskanii
Wiele lat temu włoski placek drożdżowy z winogronami (Schiacciata con l’uva) zachwycił mnie bogatym smakiem, gdy wypoczywałem w Toskanii. Połączenie smaku wilgotnego ciasta drożdżowego i aromatycznych, słodkich winogron sprawiło, że prawie przez cały urlop namawiałem właścicielkę pensjonatu, żeby podzieliła się ze mną przepisem. Nie było łatwo, ale się udało. Musiałem jednak spełnić jeden warunek, czyli przygotować placek drożdżowy z samodzielnie wytłoczoną oliwą i zerwanymi w przydomowej winnicy winogronami.
Nad każdym etapem przygotowania ciasta czuwała przesympatyczna seniorka rodu. Gdy podczas rozmowy wyszło na jaw, że jestem singlem, starsza pani na chwilę zamilkła, a następnie szeroko się uśmiechnęła, wyszła z kuchni i chwilę później wręczyła mi płócienne woreczki z suszoną szałwią i kwiatem lawendy, twierdząc, że jeżeli po powrocie do Polski posypię nimi winogrona przed pieczeniem ciasta, to szybko znajdę miłość życia. Nie wierzę w przesądy, ale z ciekawości upiekłem placek drożdżowy z winogronami oraz odrobiną szałwii i lawendy na organizowany przez znajomych piknik i poznałem na nim moją żonę. Teraz dzielę się tym przepisem, bo akurat winogron jest pod dostatkiem.
Jak zrobić włoskie drożdżowe ciasto z winogronami?
Przygotowanie ciasta drożdżowego na włoski placek z winogronami nieco różni się od przygotowania polskiej drożdżówki. Do ciasta nie dodaje się jajek. Co więcej, niezbędne jest zastąpienie masła tłoczoną na zimno, najlepiej mętną (nierafinowaną), oliwą z oliwek. Wyjątkowy smak oliwy świetnie komponuje się ze smakiem słodkich, ciemnych winogron.
Jeżeli nie lubisz smaku oliwy z oliwek, to możesz upiec placek drożdżowy z winogronami, korzystając z ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe.
Ciemne winogrona możesz zastąpić winogronami jasnymi. Robiłem placek drożdżowy z dodatkiem winogron kupowanych w sklepach oraz winogron z własnego ogrodu (odmiana Rondo) – w jednej i drugiej wersji smakował wyśmienicie. Możesz również zastąpić winogrona innymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami, jagodami lub czarną porzeczką.
Porada: Ciasto piekę w formie o wymiarach 20 x 30 cm, ale możesz również upiec je w tortownicy. Alternatywnym sposobem pieczenia włoskiego placka z winogronami jest ułożenie jednej warstwy ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i dodanie winogron. Takie ciasto szybko się piecze, ale jest cieńsze.
Przepis: Placek z winogronami
Toskański placek z winogronami smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 230 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- 400 g ciemnych winogron
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuMleko delikatnie podgrzej. Do miski dodaj świeże drożdże i utrzyj je z 4 łyżkami cukru. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Do utartych drożdży wlej mleko oraz dodaj 3-4 łyżki przesianej mąki pszennej. Wymieszaj składniki rozczynu, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien wyrastać około 20 minut.
- Łączenie składników ciastaDo miski z przesianą mąką dodaj szczyptę soli oraz 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj łyżką. Dodaj wyrośnięty rozczyn, wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrabiaj dłońmi lub robotem kuchennym. Ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione – czas ręcznego wyrabiania to około 15 minut. Gotowe ciasto drożdżowe jest miękkie, elastyczne i ma jednolitą konsystencję, ale jest lekko klejące.
- Wyrastanie ciastaZ ciasta drożdżowego uformuj kulę. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania to 60-90 minut w zależności od temperatury. Podczas wyrastania ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- WykonanieWyrośnięte ciasto odpowietrz, lekko ugniatając je dłońmi, a następnie uformuj z niego kulę i podziel ją na 2 równe części. Przygotuj wyłożoną papierem do pieczenia formę. Połowę ciasta rozciągnij, przełóż do formy i lekko ugniatając, dopasuj do jej wielkości. Na warstwie ciasta ułóż połowę umytych i osuszonych winogron, pozostawiając wolną przestrzeń przy brzegach blaszki i przykryj drugą połową ciasta – wcześniej rozciągnij ciasto, robiąc prostokąt o wymiarach odpowiadających wymiarom formy. Delikatnie dociśnij ciasto na całej powierzchni i zlep jego brzegi. Na ciasto wyłóż pozostałe winogrona. Oprósz owoce cukrem (2 łyżki), starając się równomiernie rozprowadzić go po całej powierzchni ciasta oraz skrop oliwą z oliwek (2 łyżki). Polecam użyć rozpylacza do oliwy, ale możesz również skropić ciasto oliwą za pomocą łyżki lub butelki z dozownikiem.
- Ponowne wyrastanie i pieczeniePrzykryj placek drożdżowy z winogronami ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 minut.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.