Ten prosty deser rozpływa się w ustach. Smakuje lepiej niż ptasie mleczko, a składniki masz w kuchni
Galaretkowiec kojarzy się przede wszystkim z owocowym smakiem kolorowych galaretek, ale można przygotować ten deser również w innej wersji. Tę ja i moja rodzina lubimy najbardziej. Powstaje ona z połączenia śmietankowej i czekoladowej warstwy. Deser jest cudownie lekki, a jego smak przywodzi na myśl ptasie mleczko. Odkąd mamy w domu ten przepis, nie musimy sięgać po sklepowe słodkości.
Jak zrobić śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec à la ptasie mleczko?
Śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec to deser, którego wykonanie nie jest bardzo skomplikowane. Wystarczy z 5 składników przygotować bazę deseru, a następnie wymieszać ją z dodatkami. Cały proces zajmuje zaledwie 30 minut. Później pozostaje uzbroić się w cierpliwość, bo deser wymaga dość długiego chłodzenia. Najpierw trzeba poczekać, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, a następnie przełożyć ją do miski, wstawić do lodówki i poczekać, aż całkowicie stężeje. Zwykle trwa to około 6 godzin, ale warto czekać, bo smak deseru jest nieziemski.
Domowe ptasie mleczko śmietankowo-czekoladowe możesz przygotować w szklanej misce, wyłożonej folią spożywczą tortownicy lub innej, metalowej formie do ciast, w formie silikonowej (np. w kształcie babki), a także jako pojedyncze porcje deseru – w szklankach lub pucharkach.
Do przygotowania galaretkowca używam śmietanki kremówki 36% i tłustego mleka, ale możesz nieco odchudzić deser, używając mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% i mleka półtłustego.
Przepis: Śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec
Ten deser à la ptasie mleczko zachwyca nie tylko smakiem, ale także konsystencją.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 600 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 ml mleka 3,2%
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
- 40 g żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 150 g białej czekolady
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie żelatynyDodaj żelatynę do 50 ml zimnej wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.
- Połączenie mleka ze składnikamiZimne mleko wlej do niewielkiego rondelka i doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby mleko się nie przypaliło. Do gorącego mleka dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W mleku nie mogą znajdować się grudki żelatyny. Porada: możesz zmniejszyć ilość dodawanego cukru, dopasowując smak deseru do indywidualnych preferencji. Pozostaw mleko z dodatkami do ostygnięcia.
- Topienie czekoladyBiałą i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej (osobno) i pozostaw do ostygnięcia. Porada: możesz zrezygnować z dodania białej czekolady oraz zastąpić gorzką czekoladę 1-2 łyżkami naturalnego kakao.
- Łączenie mleka ze śmietanką kremówkąŚmietankę kremówkę delikatnie ubij mikserem na średnich obrotach. Powinna jedynie odrobinę się napuszyć. Do garnka z ostudzonym mlekiem dodaj kilka łyżek śmietany i wmieszaj ją w płyn za pomocą rózgi kuchennej. Tak przygotowane mleko stopniowo wlewaj do naczynia z resztą śmietanki i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Dodanie czekoladOdłóż 2/3 masy śmietanowej i połącz ją z białą czekoladą. Czekoladę możesz wmieszać w masę lub połączyć składniki mikserem. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj gorzką czekoladę i postępuj zgodnie z powyższymi wskazówkami. Przygotuj średniej wielkości szklaną miskę lub dużą salaterkę.
- WykonanieOpłucz miskę zimną wodą i przełóż do niej masę śmietanową z białą czekoladą. Wyrównaj wierzch masy łyżką, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Masa powinna lekko stężeć, żeby można było na nią wyłożyć czekoladową warstwę. Porada: jeżeli w czasie chłodzenia masy śmietanowej masa czekoladowa za bardzo stężeje, to możesz zanurzyć naczynie, w którym się znajduje w misce z gorącą wodą i wymieszać. Na stężałą masę śmietanową wyłóż masę czekoladową. Jeżeli na masie pojawiają się nierówności, to wygładź je rozgrzaną we wrzątku łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw deser do lodówki na około 6 godzin.
Wskazówka: jeżeli lubisz desery o smaku kawowym, to polecam zrobić galaretkowiec w trzech smakach – śmietankowym, czekoladowym i kawowym. Wystarczy podzielić bazę deseru na 3 części i do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 25 ml wody. Galaretkowiec z powyższego przepisu możesz również przygotować na spodzie z biszkoptów lub pokruszonych herbatników. W tym przypadku najlepiej zrobić deser w tradycyjnej formie do pieczenia.
Jak podawać śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec?
Deser podawaj mocno schłodzony. Przed podaniem wyłóż go na duży talerz i pokrój jak tort. Żeby wyjąć śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec z miski, wystarczy przykryć naczynie talerzem i odwrócić.
Wskazówka: jeżeli deser nie odchodzi od ścianek miski, to zanurz naczynie, w którym się znajduje, na 30 sekund w rondlu lub w dużej misce z gorącą wodą. Deser pięknie odejdzie od ścianek. Uważaj, żeby gorąca woda nie dostała się do naczynia z galaretkowcem.