Kroję mięso i gotuję je z warzywami. Ta sycąca, pyszna zupa wystarcza za cały obiad
Zupa gulaszowa to jedna z najpożywniejszych zup. Zawiera spory dodatek mięsa, ale też warzywa, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Przy daniu nie ma dużo pracy, musi się tylko trochę pogotować, by mięso zrobiło się miękkie. Taka zupa jest w stanie zastąpić cały obiad, bo jest bardzo sycąca.
Jakie mięso jest najlepsze na zupę gulaszową?
Na zupę gulaszową najczęściej przeznacza się wołowinę, np. łopatkę, pręgę. To mięso jest pełne smaku i wartościowych składników. Jednak smaczna zupa gulaszowa wyjdzie też z wieprzowiny, np. z karkówki. Ciekawą wersją zupy gulaszowej, jest potrawa przygotowana z dodatkiem mięsa mielonego. Dzięki dużemu rozdrobnieniu, mięso, jak i cała zupa gotują się o wiele szybciej.
Jak zrobić zupę gulaszową z ziemniakami?
Przygotowanie zupy gulaszowej jest w sumie podobne do gotowania gulaszu. Wlewa się do niej tylko więcej płynu, najlepiej bulionu. A pod koniec gotowania dodaje się też ziemniaki. Potrawę warto doprawić aromatycznymi przyprawami, dzięki którym zyska głęboki smak.
Przepis: Pożywna zupa gulaszowa
Pożywna zupa gulaszowa z dodatkiem papryki, marchewki i ziemniaków
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 l bulionu wołowego lub warzywnego
- 2-3 ziemniaki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść pokrój w paski. Marchewkę obierz, pokrój w talarki lub w słupki.
- Podsmażanie składnikówW garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso. Wyjmij je z garnka i odłóż na bok. Dodaj cebulę, zeszklij ją. Wsyp posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj paprykę i marchewkę, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną
- Gotowanie zupyDo warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz kminek. Podsmażaj przyprawy przez około 1 minutę, aby uwolnić ich aromaty. Dodaj podsmażone mięso i pomidory z puszki oraz bulion. Wsyp trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 45 minut na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Dodawanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Pyszny dodatek do zupy gulaszowej
Moja rodzina nie wyobraża sobie zupy gulaszowej bez jednego dodatku. Są nim kluski zacierki. Nadają one zupie jeszcze większej pożywności, a ich konsystencja świetnie pasuje do pozostałych dodatków. Ja też lubię to jednogarnkowe dnia. Jak zrobić zupę gulaszową z zacierkami? Pod koniec gotowania gulaszu, należy zrobić zacierki. Wystarczy wsypać do miseczki ok. 3/4 szklanki mąki i wlewać do niej stopniowo trochę wody, cały czas rozcierając składniki w placach. Wody powinno być tyle, by połączyła mąkę i dało się z niej uformować grudki. Tak otrzymane kluski wrzucamy do gotującego się gulaszu i całość gotujemy jeszcze 7-10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.