Artykuł sponsorowany

Wykwintne udko z kaczki: podaj je z pysznym dipem z serka Almette

Dodano:
Udko z kaczki konfit z jabłkami, podane z pieczoną dynią, kluseczkami maślanymi i dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta, z pieprzem i świeżymi ziołami Źródło: Almette
Przepyszne udko z kaczki z dodatkiem jabłek, dyni i maślanych klusek. To idealny pomysł na rodzinny i uroczysty obiad. Podaj je z dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta.

Kaczka od wieków to bardzo popularne danie, zwłaszcza w kontekście uroczystych i wyjątkowych okazji. Tradycyjnie podawano ją podczas ważnych świąt, czy na inne rodzinne uroczystości, np. wesela lub imieniny. Możemy ją przyrządzać według wielu tradycyjnych przepisów, ale można pokusić się także o to, by wzbogacić tę potrawę o nowe smaki.

Kaczka konfi, czyli czym jest konfitowanie?

Confit to tradycyjna francuska metoda przygotowywania i konserwacji drobiu, umożliwiająca długie przechowywanie odpowiednio przyrządzonego mięsa, zwłaszcza kaczki i gęsi. Dzięki powolnemu gotowaniu mięsa w tłuszczu staje się ono miękkie, aromatyczne, a zarazem zabezpieczone przed zepsuciem, co w dawnych czasach pozwalało na jego przechowywanie przez długi czas.

Jak przyrządzić udko z kaczki?

Kaczkę można przygotować na wiele sposobów, ale warto wybierać mniejsze tuszki młodych kaczek, które szybciej miękną i pozostają soczyste. Ważne jest, aby mięso było świeże, bez nieprzyjemnego zapachu i nie kleiło się.

Przepis: Udko z kaczki

Przepyszne, aromatyczne udko z kaczki. Upieczone i podane wraz z różnymi dodatkami stanowi idealny pomysł na niedzielny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
3 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
2193 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • 1 litr kaczego lub gęsiego tłuszczu
  • 2 listki laurowe
  • pół dyni
  • 2 bataty
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaUdka dopraw porządnie solą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie opłucz z nadmiaru soli i dobrze osusz. Przełóż udka do brytfanki razem z listkami laurowymi i zalej je rozpuszczonym tłuszczem.
  2. Pieczenie mięsaWłóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120C i piecz przez 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągnij udka z tłuszczu i odstaw do innej brytfanki. Tłuszcz przefiltruj przez sitko i przelej do słoika. Taki tłuszcz przechowuj w lodówce do następnego pieczenia.
  3. Pieczenie mięsaUdka podpiecz przez kilka minut pod górną grzałką piekarnika. Piecz aż zyskają złoty kolor.
  4. Sposób podaniaUdka serwuj z dodatkami, np. pieczonymi warzywami i kopytkami. Użyj serek ricotta jako dip.

Przepis: Maślane kluseczki z dipem z serka Almette

Domowe kluski z dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
191 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 1 serek Almette wiejski ricotta
  • natka pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówUgotowane obrane ziemniaki wyciśnij w prasce do ziemniaków. Wymieszaj z żółtkiem, solą i mąką.
  2. Formowanie ciastaUformuj wałki i podziel na kopytka.
  3. Gotowanie kluseczekGotuj w osolonej wodzie aż wypłyną. Wyjmij i przełóż do miski. Odmierz 20 g masła i wymieszaj z kopytkami.
  4. Przygotowanie dodatkówSerek wiejski Almette z delikatną ricottą wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę pieprzu. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny. Użyj serek ricotta jako dip.

Jakie warzywa wybrać i jak je przygotować?

Jeśli chcesz przygotować pełnowartościowy posiłek, postaw na sezonowe warzywa. Jesienią pokrój dynię, bataty i jabłka w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Wszystkie składniki umieść w brytfance, dopraw solą, dodaj 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, po czym piecz w 180°C przez 40-45 minut.

Pieczona kaczka w polskiej tradycji kulinarnej

Kaczka uchodziła za potrawę luksusową, ponieważ była droższa i trudniejsza do przygotowania niż inne rodzaje mięsa, takie jak kurczak czy wieprzowina. W Polsce najbardziej znaną formą tego dania jest kaczka pieczona z jabłkami, serwowana często z dodatkiem ziemniaków i buraków. Jabłka nadawały kaczce słodkawy smak, który dobrze komponował się z delikatnym, lecz bogatym w tłuszcz mięsem kaczki.

Podawano ją również na dworach szlacheckich i w domach bogatszych mieszczan, gdzie spożywanie drobiu, zwłaszcza dzikiego, takiego jak kaczki, było wyrazem wysokiego statusu społecznego. Szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmowały dania z dzikich kaczek, które były często częścią menu na polowaniach organizowanych przez arystokrację.

Udko z kaczki konfit z jabłkami, podane z pieczoną dynią, kluseczkami maślanymi i dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta, z pieprzem i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Źródło: Almette
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...