Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem mam od sąsiadki. Jest lekka, sycąca i robię ją w 10 minut
Szybka w przygotowaniu i sycąca sałatka to idealny pomysł na lekki obiad oraz kolację, a także zdrową przekąskę, dzięki której można uniknąć sięgania po słodkie i słone przekąski. Lubię zbierać takie i przepisy, by sięgać po nie w razie potrzeby. Połączenie smaków, którym podzieliła się ze mną sąsiadka, uważam za idealne. Tuńczyk z delikatną kapustą pekińską (opcjonalnie pokrojoną w cienkie paseczki sałatą lodową) i orzeźwiającym ogórkiem gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. Ponadto moim zdaniem sałatka zyskuje na smaku dzięki dodatkowi świeżego koperku.
Jak zrobić pyszną sałatkę z tuńczykiem?
Sałatka z tuńczykiem to danie na co dzień i od święta, które przygotujesz w zaledwie 10 minut. Przepis podstawowy możesz wzbogacić dodatkowymi składnikami, dzięki którym sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca. Ze smakiem tuńczyka, kapusty pekińskiej i świeżego ogórka doskonale komponują się m.in. papryka, rzodkiewka, kukurydza i awokado. Wskazówka: do sałatki możesz wykorzystać zarówno tuńczyka w kawałkach, jak i tuńczyka rozdrobnionego.
Żeby cieszyć się smakiem pysznego posiłku, wystarczy pokroić warzywa oraz odsączyć tuńczyka. Sos według przepisu od mojej sąsiadki również nie wymaga wiele pracy, bo powstaje jedynie z oliwy z oliwek, soku z cytryny i podstawowych przypraw. Gdy sałatkę z tuńczykiem, kapustą pekińską i ogórkiem serwuję rodzinie na kolację, to nakładam porcje do miseczek i każdą z nich dekoruję połówka jajka ugotowanego na twardo. Jest pysznie i zdrowo.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską i ogórkiem
Sałatka jest lekka, smaczna i zdrowa.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 puszki tuńczyka po 170 g
- 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
- 1 duży ogórek
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 1 ugotowane na twardo jajko
- świeży koperek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę pekińską umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie słupki. Odsącz tuńczyka z zalewy, pozostawiając go na chwilę na sitku. Większe kawałki tuńczyka rozdrobnij widelcem.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: do sosu możesz dodać również musztardę oraz miód.
- Łączenie składnikówPrzełóż warzywa i tuńczyka do miski, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę posyp posiekanym koperkiem i udekoruj połówkami jajka.
Jak podawać sałatkę z tuńczykiem?
Przełóż porcje sałatki na talerze i udekoruj plasterkiem ugotowanego na twardo jajka oraz zieleniną. Sałatkę z tuńczykiem możesz serwować z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek.