Jesienny bigos gotuję inaczej, niż klasyczny. Dorzucam do niego 2 soczyste dodatki
Bigos to jedna z bardziej lubianych potraw kuchni polskiej. Zwykle gotujemy go na święta i uroczystości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ten przysmak częściej gościł na naszym stole. Nie jest bowiem zbyt drogi, ani zbyt pracochłonny. Fakt, że musi się trochę pogotować, by był smaczny. U mnie bigos często jest jadany na obiad lub wczesną kolację. A jesienią dorzucam do niego dwa owoce, które dodają mu ciekawego smaku.
Jakie owoce warto dorzucić do bigosu?
Bigos z owocami tak naprawdę nie jest niczym niezwykłym. Często do tej kwaśnej potrawy dodaje się bowiem owoce, po to, by przełamać jej smak. Zazwyczaj są to owoce suszone, np. śliwki, rodzynki, morele, które wyróżniają się sporą słodkością. Jednak do bigosu można też dorzucić świeże śliwki czy jabłko. Potrawa dzięki nim nabierze ciekawszego, pełniejszego smaku.
Jak ugotować bigos ze śliwkami i jabłkiem?
Bigos ze śliwkami i jabłkiem gotuję podobnie, jak klasyczną wersję. Pod koniec dotowania dorzucam tylko do niego pokrojone owoce. Śliwki powinny być dobrze dojrzałe i słodkie, jabłko zaś najlepiej sprawdzi się kwaśne. Gdy zaś bigos wyszedł za mało kwaśny, bo dodaliście do niego za dużo świeżej kapusty, możecie do niego dorzucić nawet 2-3 jabłka.
Przepis: Bigos z owocami
Bigos z dodatkiem świeżych śliwek i jabłka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kapusty świeżej
- 400 g mięsa wieprzowego (np. karkówka, łopatka)
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- kilka suszonych grzybów
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 5-6 słodkich śliwek np. węgierek
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kminek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kapusty i grzybówGrzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wodą. Kapustę świeżą drobno poszatkuj, wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj ją na małym ogniu ok. 10 minut, odcedź. Do obgotowanej kapusty dodaj kapustę kiszoną.
- Smażenie mięsa i cebuliMięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Zrumień na oleju, dodaj posiekaną cebulę i całość smaż na niedużym ogniu, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż. Całość dodaj do kapusty.
- Gotowanie bigosuDo garnka dodaj też namoczone grzyby wraz z płynem z namaczania oraz listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj tyle wody, by kapusta mogła się w niej ugotować. Kapustę zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj ją na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. W tym czasie co jakiś czas kapustę zamieszaj.
- Dorzucanie dodatkówKiełbasę pokrój w plasterki i zrumień na patelni. Dodaj do garnka z kapustą. Jabłko i śliwki umyj, oczyść, pokrój w kostkę, również dodaj do bigosu. Do garnka wsyp też trochę kminku, soli i pieprzu. Bigos duś jeszcze ok. godzinę na niedużym ogniu.
Wskazówka: Bigos zyskuje na smaku, gdy gotuje się go jeszcze przez kolejne dwa dni po pół godziny. Jednak można go jeść już pierwszego dnia.
Czy trzeba zaprawiać bigos zasmażką?
Zasmażka wielu potrawom potrafi dodać smaku. Tak też jest z bigosem. Lekko zrumieniona na tłuszczu mąka, nadaje bowiem potrawie przyjemnego smaku, a także lekko ją zagęszcza. Z pewnością warto zastosować zasmażkę, gdy w bigosie wyczuwalny jest brak wykończenia i pełnego smaku. Jednak tak naprawdę bigos i bez tego dodatku potrafi doskonale smakować. Jest wtedy nieco mniej kaloryczny i lżej strawny. Tak więc wszystko zależy od tego, jak smakowity wyszedł bigos przed dodaniem do niego zasmażki.