Najprostsze drożdżówki z kruszonką lubię robić jesienią. Sekret to jedna przyprawa
Cynamon jesienią i zimą schodzi w mojej kuchni niemal na kilogramy. Sypię go przede wszystkim do słodkich wypieków, bo uwielbiam ten korzenny zapach, który wypełnia cały dom podczas pieczenia. Ten przepis to najprostsze drożdżówki z kruszonką, a dodatek odrobiny cynamonu sprawia, że zyskują zupełnie nowy wymiar.
Jak zrobić drożdżówki z kruszonką i cynamonem?
Ciasto drożdżowe wymaga nieco uwagi, ale ja zawsze wspieram się robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania (urządzenie mnie skutecznie wyręcza, bo nie lubię długiego wyrabiania ciasta, chociaż wiem, że są osoby, które przy tej czynności się relaksują). Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie, wówczas jednak warto na to poświęcić pięć minut więcej.
Jeśli chodzi o cynamon, to ja tu stosuję najprostszą z możliwych opcję: część cynamonu sypię do ciasta drożdżowego, a część dodaję do kruszonki. W przepisie na kruszonkę podaję mąkę pszenną, ale czasem zastępuję ją mąką migdałową – taka kruszonka z migdałów jest również idealna do tych bułeczek.
Z proporcji podanych w przepisie zrobisz 8-12 bułeczek, w zależności od ich wielkości.
Przepis: Cynamonowe drożdżówki z kruszonką
Pachnące i puszyste bułeczki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 432 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść w rondelku masło i uszykuj resztę składników.
- Robienie kruszonkiSkładniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Robienie ciasta drożdżowegoDo mąki wymieszanej z solą, cynamonem i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i lekko spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Takie drożdżówki z kruszonką i cynamonem można dodatkowo podkręcić cynamonowym lukrem. Wówczas wymieszaj cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego i dodaj niewielką ilość cynamonu. Lukrem polej gotowe drożdżówki.
Jak podawać drożdżówki z cynamonem?
Drożdżówki z kruszonką i cynamonem świetnie smakują w towarzystwie kawy, jesiennych herbat czy kubka gorącej czekolady. W wersji śniadaniowej można je zjeść ze szklanką mleka. Drożdżówki można potraktować niczym bułki i zrobić z nich słodkie kanapki, np. z powidłami śliwkowymi, dżemem malinowym, dżemem dyniowym z pomarańczą albo twarożkiem na słodko. Dobrze tu pasują także kremy czekoladowe i orzechowe.