Jak obierać awokado? Poznaj najlepszy ze wszystkich sposobów
Awokado to owoc, który stosujemy jak warzywo. To dlatego, że wcale nie jest słodkie, ani kwaśne, tak jak tradycyjne owoce. Wyróżnia się natomiast pysznym, aksamitnym miąższem. Oczywiście wtedy, gdy jest odpowiednio dojrzałe. A po czym poznać dojrzałe awokado? Jego miąższ przy oberwanej szypułce robi się miękki, co łatwo wyczuć pod naciskiem palców. Miękki powinien być też pozostały miąższ tego owocu.
Wartość odżywcza awokado
Dlaczego awokado jest takie zdrowe? Owoc ten ma wysoką wartość odżywczą. 100 g dostarcza ok. 160 kcal. Jest niezwykle bogaty w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Jest też bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i na długo zapewnia uczucie sytości. Poza tym awokado zawiera dużo potasu – ma go nawet więcej niż banany. Składniki ten reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca. Awokado stanowi też doskonałe źródło witaminy E, zwaną witaminą młodości, która jest silnym przeciwutleniaczem oraz witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłową krzepliwość krwi. Nie można też zapomnieć o witaminach z grupy B, które są tak cenne dla naszego układu nerwowego.
Najlepszy sposób na obieranie awokado
Z pewnością każdy opracował już jakiś swój sposób na obieranie awokado. Jednak jeden jest najlepszy. Zaczynamy od umycia i wytarcia owocu. Potem trzeba przekroić go wzdłuż, po całym obwodzie, dociskając nóż do pestki. Następnie należy rozdzielić obie połówki owocu, obracając je w przeciwnych kierunkach. Gdy się rozdzielą, w jednej z nich pozostanie pestka. Należy ją wyjąć przy użyciu noża. Po prostu trzeba wbić w nią ostrze i pociągnąć za trzonek. Czasem pestkę da się usunąć palcami. Teraz pozostaje naciąć wzdłuż miąższ każdej połówki, by podzielić go na mniejsze części i wyjąć łyżką bez uszkadzania skórki. Ten sposób gwarantuje najmniejsze straty pysznego miąższu owocu.
Inne sposoby na obieranie awokado
Dojrzały owoc można też obrać ze skórki, a potem naciąć miąższ, tak, by oddzielić od niego pestkę. Tym sposobem traci się jednak nieco miąższu, bo trudno jest obrać awokado cieniutko. Jeśli zaś przekrawaliśmy dobrze dojrzałe awokado ze skórką, miąższ można wyjąć z uzyskanych połówek przy pomocy łyżki.