Polacy nie sięgają po ten owoc zbyt często. To błąd, bo jest cenny szczególnie dla seniorów
Pięć porcji warzyw i owoców możemy w ciągu dnia spożywać w różnej postaci. Mogą to być warzywa i owoce surowe, w postaci surówki lub gotowanej. Oczywiście najzdrowsze są te świeże i surowe, bo zawierają najwięcej witamin i składników bioaktywnych. Jednym z bogatych ich źródeł jest wciąż u nas mało popularny owoc. Chodzi o granat, który jest pyszny i szczególnie wartościowy zwłaszcza dla seniorów.
Wartość odżywcza owocu granatu
Owoc granatu jest ceniony za smak, ale też za wyjątkowe właściwości zdrowotne, które posiada dzięki zawartym składnikom. Oto i one.
- Granat jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dzięki temu spożywanie tego owocu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów i chorób serca.
- Zawarte w granacie składniki poprawiają działanie układu krążenia. Po pierwsze obniżają one ciśnienie krwi, po drugie obniżają poziom złego cholesterolu.
- Granat zawiera też związki o działaniu przeciwzapalnym, co może chronić przed chorobami przewlekłymi związanymi z zapaleniem, takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy choroby autoimmunologiczne.
- W granacie znajdziemy też dużo witaminy C, która zwiększa odporność. Owoc ten jest też bogaty w składniki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, co może chronić przed niektórymi infekcjami.
- Owoc granatu jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom. Składnik ten sprzyja również utrzymaniu zdrowej wagi i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
- Granat jest dość niskokaloryczny, a obecny w nim błonnik zwiększa uczucie sytości. Z tego powodu owoc ten warto włączyć do diety w czasie odchudzania.
Dlaczego granat jest taki zdrowy dla seniorów?
Granat jest szczególnie cenny dla seniorów ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze, które wspierają zdrowie i przeciwdziałają wielu problemom zdrowotnym związanym z wiekiem.
- Zawarte w granacie przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. U seniorów wolne rodniki przyspieszają proces starzenia oraz rozwój chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy choroby neurodegeneracyjne.
- Granat chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami i poprawia funkcje poznawcze. Regularne spożywanie tego owocu wspomaga pamięć i koncentrację.
- Granat ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc seniorom w zmniejszeniu stanów zapalnych i łagodzeniu bólu stawów.
- Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, granat wspomaga regenerację skóry, pomaga w produkcji kolagenu oraz chroni przed oznakami starzenia się skóry.
- Wysoka zawartość witaminy C w granacie wspiera układ odpornościowy. A jak wiadomo osoby starsze mają niższą odporność i są bardziej narażone na infekcje.
Jak należy jeść granat?
Jadalną częścią granatu są czerwone nasiona, w środku których znajdują się twarde pestki. By się do nich dostać, wystarczy naciąć skórkę, a potem rozchylić dłoniami owoc. Zawarte w granacie nasiona można wyjąć, ostukując np. łyżką skórkę owocu, skierowanego przecięciem w dół, w kierunku miski. Nasiona granatu można też delikatnie wyjmować z owocu i oczyszczać z białych błon.
Nasiona granatu można jeść surowe na przekąskę, a także dodawać je do potraw, np. sałatek, deserów, jogurtów, koktajli, owsianki.