Wielu Polaków popełnia ten błąd przy zbieraniu grzybów. To może się skończyć zatruciem

Dodano:
Zbieranie grzybów Źródło: Shutterstock / Koldunov
Tak nie należy zbierać grzybów – alarmują każdego roku specjaliści. Pomimo ostrzeżeń i apeli, wielu grzybiarzy w Polsce ciągle popełnia ten banalny z pozoru błąd.

Mowa o tym, w co zbierane są grzyby. Sanepid regularnie przypomina, aby nie zbierać grzybów w reklamówki i inne foliowe torby. Dobrym rozwiązaniem nie są też popularne wśród wielu grzybiarzy plastikowe wiadra z marketów budowlanych. „W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu” – wyjaśnia Główny Inspektor Sanitarny (GIS).

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Jeśli grzyby w reklamówce czy wiadrze to zły pomysł, to w co najlepiej zbierać podgrzybki, borowiki czy maślaki? Tu eksperci z sanepidu również dają jasną wskazówkę: tylko przewiewne kosze i łubianki. To ogranicza ryzyko szybkiego zepsucia się zbiorów.

Ale nie jest to jedyna zasada bezpiecznego grzybobrania. GIS rozstrzyga tu równie odwieczny spór grzybiarzy, czy grzyby należy wykręcać, czy ucinać nożykiem. Bo choć nie ma to większego znaczenia dla samej grzybni, to okazuje się, że może mieć kluczowe znaczenie dla identyfikacji poszczególnych okazów. „Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba” – czytamy na stronach GIS.

Grzyby najlepiej przebrać i oczyścić od razu po przyniesieniu ich do domu. Należy od razu wyrzucić grzyby nadpsute i spleśniałe (nawet z niewielką ilością pleśni).

Grzyboznawcy zawsze służą pomocą

Zbieraj tylko te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości – to najważniejsza zasada bezpiecznego grzybobrania. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z charakterystyczną gąbeczką od spodu kapelusza. Unikaj też małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech danego gatunku – mogą być trudne do właściwego rozpoznania. GIS przypomina, że zawsze można zanieść zebrane grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą fachowo ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i czy możesz przygotować z niego posiłek.

Źródło: smaki.pl, GIS
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...