Ciemne kropki, a może czarna skórka? Zobacz, po czym poznasz, że banany są już zepsute
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Rosną głównie w krajach tropikalnych i stamtąd transportowane są na cały glob. Z drzewa zrywa się jeszcze zielone, niedojrzałe owoce. Dzięki temu, gdy dotrą do sklepu mają idealną barwę i smak. To też jednak sprawia, że możemy kupić banany o różnym stopniu dojrzałości, a po zakupie nadal dojrzewają. W którym momencie możemy mieć pewność, że banany nie nadają się już do spożycia?
Dlaczego zrywa się zielone banany?
Transport bananów z miejsca, w którym urosły, do punktów sprzedaży może trwać nawet kilka tygodni. To dlatego zrywa się je, gdy są jeszcze zielone. Wtedy są twarde i mają szansę dotrzeć do celu w odpowiednim stanie. Po zerwaniu banany dojrzewają w kontrolowanych warunkach, zwykle w atmosferze gazu etylenu, który przyspiesza dojrzewanie. Dzięki temu do sklepu docierają już żółte i idealne do spożycia owoce.
Różne stopnie dojrzałości bananów
Za najsmaczniejsze uchodzą banany z idealnie żółtą skórką. Choć trzeba przyznać, że i te z zielonymi prześwitami też mają swoich zwolenników. Są bowiem mniej słodkie i mniej tuczące. Gdy jednak zobaczymy, że na bananowej skórce pojawiły się brązowe cętki, kręcimy nosem i mamy wątpliwości, czy jeszcze nadają się do spożycia. Jednak jak najbardziej, banany z żółtą skórką nakrapianą brązowymi cętkami, są jadalne. Charakteryzują się jednak sporą zawartością cukru. Jeśli dla kogoś są za słodkie, może je wykorzystać do potraw, zamiast cukru. Dobrze sprawdzą się jako składnik bananowych placuszków, chlebka, ciasta czy koktajlu. A co z bananami, których skórka zrobiła się ciemno-brązowa? Te też często jeszcze nadają się do spożycia, choć trzeba to rozstrzygnąć indywidulanie. Z całą pewnością są słodsze od poprzednich i bardziej miękkie. Co więc przesądza o tym, że banany nadają się już tylko do wyrzucenia?
Po czym poznać zepsute banany?
O tym, czy banany są zepsute, tak naprawdę decyduje wygląd miąższu. Gdy nie jest biały, robi się miękki i papkowaty, należy go wyrzucić. Utwierdzić w tym mogą nas też takie oznaki, jak: nieprzyjemny, alkoholowy zapach, ciemne plamy na miąższu czy pleśń na skórce lub miąższu. Takich bananów nie należy już jeść.
Jak przechowywać banany?
Banany najlepiej zachowują swoje właściwości i smak, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej. Trzeba jednak unikać ich kontaktu z innymi owocami, bo te przyspieszają ich dojrzewanie. Lepiej nie wkładać ich do lodówki, bo wtedy skórka bananów robi się czarna, a miąższ traci smak. Nie należy też trzymać bananów w foliowej torebce, bo brak dostępu powietrza przyspiesza ich psucie.