Te roladki robię z zaskakującego składnika. Smakują obłędnie i są doskonałe na śniadanie lub deser
Lubię kulinarne eksperymenty, dlatego wciąż szukam nowych przepisów. Ostatnio zrobiłam na śniadanie roladki z pieczywa tostowego. Podałam je z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. Moja rodzina była nimi zachwycona. Przepis całe szczęście nie jest zbyt skomplikowany, więc z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Niebawem przetestuję też wytrawną wersję tego przysmaku.
Jakie pieczywo jest najlepsze na roladki?
Na roladki najlepiej jest przeznaczyć pieczywo tostowe. To głównie z dwóch powodów. Po pierwsze ma ono delikatną, piankową strukturę i łatwo za pomocą wałka zamienić je w placek. Po drugie, kształt kromek tego pieczywa idealnie nadaje się na roladki. Jest bowiem odpowiednio szerokie. Do roladek w słodkiej wersji najlepiej wybrać klasyczne, pszenne pieczywo. Gdy zaś chcemy zrobić roladki wytrawne, możemy zdecydować się na zdrowsze pieczywo pełnoziarniste. Oczywiście śniadaniowe roladki można też zrobić z innego chleba lub bułek. Ważne, by miękisz był delikatny i miękki, a kromki były dość szerokie.
Jak zrobić roladki z pieczywa tostowego?
Do przygotowania roladek potrzebujemy kilka kromek tostowego pieczywa. Cienko je rozwałkowujemy i smarujemy słodką masą. Można ją zrobić z twarogu lub serka mascarpone. Warto dodać do niej sezonowe owoce np. pokrojone brzoskwinie, nektarynki lub maliny. Posmarowany masą chleb zwijamy w roladkę, maczamy w jajku rozkłóconym z mlekiem i smażymy. Danie będzie idealne na śniadanie lub deser.
Przepis: Roladki z pieczywa tostowego
Roladki śniadaniowe z pieczywa tostowego ze słodkim farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 10 kromek pieczywa tostowego
- 150 g serka mascarpone
- ok. 100 g sezonowych owoców np. brzoskwiń, borówek lub malin
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilniowego
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Wałkowanie pieczywaWeź 10 kromek pieczywa tostowego i odkrój z nich skórki. Za pomocą wałka rozwałkuj każdą kromkę na płaski placek.
- Formowanie roladekW misce wymieszaj serek mascarpone, cukier i cukier wanilinowy. Masą posmaruj każdy tost. Na jednym brzegu ułóż pokrojone owoce, całość zwiń w roladkę.
- Smażenie roladekJajka rozkłóć z mlekiem. W mieszance obtaczaj każdą roladkę. Roladki smaż na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się usmażyły. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Gotowe roladki możesz polać miodem, posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze krysztale z dodatkiem cynamonu.
Wytrawna wersja roladek z pieczywa tostowego
Roladki z pieczywa tostowego możesz zrobić również w wytrawnej wersji. Wystarczy, że zrolujesz je np. z żółtym serem i ulubioną wędliną. Potem całość należy zanurzyć w mieszaninie jajka i mleka i usmażyć na oleju. Taka roladka idealnie smakuje podana z dodatkiem ketchupu lub musztardy. Dobrze sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja.