To ciasto ze śliwkami zasługuje na medale i nagrody. Lepszego nie jadłam, a patent na nie mam od sąsiadki

Dodano:
Ciasto ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ciasto ze śliwkami z przepisu mojej sąsiadki jest bezkonkurencyjne. Smakuje tak, że palce lizać i pięknie pachnie. Robi się je bardzo szybko. Musisz spróbować.

Znakomity przepis na ciasto ze śliwkami dostałam ostatnio od mojej sąsiadki. Jej wypieki to zawsze było mistrzostwo świata, lecz tym razem już naprawdę przesadziła. Deser, który podała do kawy, był wręcz idealny. Przyjemnie wilgotny, ale nie gumowaty, a jednocześnie lekki niczym chmurka i niesamowicie aromatyczny. Byłam w szoku, gdy zobaczyłam, jak prosto się go robi. Niezwłocznie też spróbowałam. Cała rodzina była zachwycona.

Jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami?

Do wykonania wypieku z przepisu mojej sąsiadki nie potrzeba wiele – świeże owoce i podstawowe składniki, 20 minut pracy i odrobina cierpliwości w zupełności wystarczą. Kluczowy w tym deserze jest moim zdaniem cynamon i staranne ubijanie masy. Z dobrym mikserem jednak nie będzie to trudne.

Przepis: Ciasto ze śliwkami i nutą cynamonu

Pyszne ciasto ze śliwkami, które pokazała mi sąsiadka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
544 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 230 g mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚliwki umyj, pozbaw je pestek. Oprósz niewielką ilością cukru (odebraną z odmierzonej porcji), mąką ziemniaczaną i cynamonem. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Robienie masy na ciasto ze śliwkamiMiękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Nie przerywając miksowania, sztuka po sztuce dodawaj jajka. Gdy już uzyskasz gładką masę, wsyp suche składniki. Starannie wszystko połącz.
  3. Pieczenie ciasta ze śliwkamiZ gotowej masy odłóż kilka łyżek. Resztę połącz z owocami i przenieś do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż zachowaną część. Wyrównaj go i wstaw ciasto do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 45-50 minut.

Jak podać ciasto ze śliwkami?

Sąsiadka swoje popisowe ciasto posypała cukrem pudrem po ostudzeniu. Ten prosty dodatek jest tutaj niezastąpiony i nie przytłacza. Nie polecam kombinowania z sosami czy polewami – w takich tradycyjnych wypiekach to prosta droga do przesytu. Możesz natomiast do porcji deseru podać kulkę lodów waniliowych.

Możliwe modyfikacje ciasta z przepisu sąsiadki

Szybkie ucierane ciasto ze śliwkami będzie smaczne także wtedy, gdy do jego zrobienia użyjesz słodzika zamiast cukru. To świetna opcja dla osób na diecie, które chcą cieszyć się deserami bez wyrzutów sumienia.

Smak śliwek w cieście podkreśli tez kardamon. Ta przyprawa nie jest tak popularna, jak cynamon, ale zdążyłam już ja przetestować, gdy robiłam korzenny kompot śliwkowy. Doskonale wydobywa smak jesiennego owocu. Jeśli masz go pod ręką, śmiało korzystaj. Dodaj tyle samo, co cynamonu lub zmieszaj obie przyprawy. Będzie pysznie.

Śliwki możesz też wymieszać z rodzynkami, które będą przyjemnie urozmaicały teksturę ciasta. Wystarczy większa garść (30-40 g), by poczuć różnicę. Ze względu na fakt, że dodatek ten jest dość słodki, polecam zmniejszenie ilości cukru użytego do sporządzenia masy na ciasto ze śliwkami do 100-120 g.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...