Pieczywo nie musi szybko wysychać i pleśnieć? Poznaj 4 triki na dłuższą świeżość chleba

Dodano:
Świeże pieczywo Źródło: Pexels / Karolina Kaboompics
Pieczywo znajduje się na czele listy najczęściej marnowanych produktów spożywczych – co sekundę trafiają do kosza 184 bochenki chleba. Co zrobić, żeby nie marnować pieczywa? Przede wszystkim trzeba nauczyć się odpowiednio je wybierać i przechowywać.

Najsmaczniejsze jest świeżutkie pieczywo z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Można je jeść bez dodatków lub z samym masłem i smakuje wyśmienicie. Czerstwe pieczywo nie zachwyca smakiem, ale, choć jest suche, to nadal nadaje się do spożycia i można z niego przygotować np. tosty lub zapiekanki. Oczywiście do jedzenia nie nadaje się spleśniałe pieczywo. Niestety pleśń może pojawić się już po 1-2 dniach nieodpowiedniego przechowywania chleba i bułek. Poznaj najczęstsze przyczyny szybkiego wysychania i pleśnienia pieczywa oraz skuteczne sposoby na to, jak przedłużyć trwałości pieczywa.

Świeżość pieczywa a proces produkcji?

Uwielbiam pieczywo i staram się go nie marnować. Nie robię większych zapasów, a jeżeli okaże się, że kupię za dużo chleba lub bułek, to od razu wkładam je do zamrażalnika. Niegdyś pieczywo przez dłuższy czas zachowywało świeżość, co było związane z naturalnym procesem produkcji. Obecnie w wielu sklepach dostępne jest wysoko przetworzone pieczywo odpiekane – do pieca trafiają produkty mrożone i po kilku chwilach zachęcają do zakupu apetycznym wyglądem oraz zapachem. Niestety, po kilku godzinach takie pieczywo robi się gumowate, suche i niesmaczne.

Nieraz przekonałem się, że pieczywo ze sklepu przy piekarni pozostaje świeże o wiele dłużej niż pieczywo kupione przy okazji wizyty w supermarkecie. Tutaj warto wspomnieć o składzie pieczywa, w którym często znajdują się zbędne dodatki. Im krótszy skład pieczywa, tym lepiej nie tylko dla naszego zdrowia, ale także portfela – odpowiednio przechowywane pieczywo z naturalnym składem dłużej pozostaje świeże.

Najczęstsze przyczyny szybkiego pleśnienia i wysychania pieczywa

Sympatyczna sprzedawczyni z małej piekarni wyjaśniła mi, dlaczego pieczywo szybko traci smak i pleśnieje. Po pierwsze i najważniejsze – chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze zbyt szybko trafiają do foliowych opakowań oraz plastikowych pojemników, w których są transportowane. Letnie pieczywo zaparza się w plastiku i zaczyna się „pocić”, co sprzyja rozwojowi grzybów pleśniowych. Kupując pieczywo foliowane, warto zwrócić uwagę, czy opakowanie ma otwory wentylacyjne. Bardzo szybko pleśnieje również pieczywo, które po przyniesieniu ze sklepu zostało opakowane w foliową reklamówkę lub torebkę strunową.

Szybkiemu wysychaniu chleba i bułek sprzyja natomiast przechowywanie w warunkach, które sprzyjają utracie naturalnej wilgotności, czyli w wysokiej temperaturze lub blisko źródeł ciepła.

Warto wiedzieć, że pieczywo na naturalnym zakwasie pozostaje świeże nawet o kilka dni dłużej niż pieczywo pszenne. Chleb żytni, chleb pełnoziarnisty i razowy, które są prawidłowo przechowywane, można jeść nawet przez tydzień. Pieczywo pszenne oraz z dodatkiem drożdży, zwłaszcza jeżeli zawiera konserwanty, spulchniacze i inne ulepszacze, już na drugi dzień robi się suche i kruszy się podczas krojenia.

Jak zachować świeżości chleba? Sprawdzone patenty

Istnieje kilka sposobów, dzięki którym pieczywo przez dłuższy czas pozostanie świeże. Nadmiernemu wysychaniu oraz pleśnieniu zapobiega przede wszystkim prawidłowe przechowywanie produktów piekarniczych. Oto cztery działające patenty na wydłużenie świeżości chleba i bułek.

1. Odpowiednio dobrany chlebak z kilkoma kostkami cukru

Pieczywo kupowane bez foliowego opakowania, najlepiej od razu zapakować w płócienną torbę i po powrocie do domu przełożyć do drewnianego lub bambusowego chlebaka. Drewno to wyjątkowy materiał, który pochłania nadmiar wilgoci i zapewnia prawidłową wentylację. Chcąc przechowywać pieczywo w chlebaku z innych materiałów np. plastiku, warto sprawdzić, czy pojemnik na pieczywo ma otwory wentylacyjne. Jeżeli nie ma, to pieczywo nie pozostanie świeże przez długi czas.

Pieczywo opakowane w folię, zanim trafi do chlebaka, powinno odparować na świeżym powietrzu. Najlepiej jak najszybciej wyjąć je z folii i pozostawić w temperaturze pokojowej na 10-15 minut, pamiętając, żeby zapewnić mu odpowiednią wentylację z każdej strony – można ułożyć bochenek chleba np. na dwóch odwróconych do góry dnem szklankach. Następnie pieczywo trzeba przełożyć do chlebaka.

Nadmiar wilgoci z chlebaka – do pojemnika może przedostać się np. para wodna – pomoże usunąć włożenie do jego wnętrza 2-3 kostek cukru lub wsypanej do płóciennego woreczka soli. Trzeba pamiętać, że wnętrze chlebaka wymaga systematycznego mycia, a naturalne pochłaniacze wilgoci powinny być często wymieniane. Jeżeli zdarzy się, że pieczywo w chlebaku spleśnieje, to należy umyć pojemnik i przetrzeć jego wnętrze wodą z octem, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

2. Przechowywanie pieczywa w płóciennym worku lub ściereczce

Osoby, które nie mają w kuchni miejsca na ustawienie chlebaka, często przechowują pieczywo w kuchennej szafce lub na blacie. W takim przypadku najlepiej przełożyć pieczywo do płóciennego woreczka lub owinąć je czystą i suchą ściereczką. Odpowiednią cyrkulację powietrza zapewnia włożenie opakowanego w materiał pieczywa do wiklinowego koszyka, który odseparuje je od powierzchni szafki kuchennej lub blatu. Przełożone do woreczka lub owinięte ściereczką pieczywo można również ułożyć w plastikowym koszyku, o ile ma on duże otwory, które zapewnią prawidłową wentylację. Przechowywanie pieczywa w woreczku lub ściereczce zapobiega pleśnieniu, jednak nie chroni przed szybkim wysychaniem, więc ten sposób przechowywania nie sprawdzi się, gdy kupimy za dużo chleba lub bułek.

Pieczywo nie powinno być przechowywane blisko kuchenki, ciepłego kaloryfera i w nasłonecznionym miejscu. Najdłużej zachowa świeżość w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza. Tyczy się to przechowywania pieczywa w szafce, na blacie oraz w chlebaku.

3. Papierowa torebka na straży świeżości pieczywa

Wilgotny chleb na naturalnym zakwasie może być przechowywany w papierowej torebce. Nie należy jednak przechowywać pieczywa w foliowanym papierze, który nie przepuszcza powietrza. W papierowym opakowaniu nie należy przechowywać szczególnie szybko wysychającego pieczywa pszennego.

4. Mrożenie pieczywa, by dłużej cieszyć się jego świeżością

Świeże pieczywo można zamrozić. Ten sposób przechowywania nie wpływa na smak i wartości odżywcze produktów spożywczych. Pieczywo powinno być mrożone jedynie w odpornych na działanie niskiej temperatury opakowaniach foliowych.

Uwaga: Nie wkładaj do zamrażalnika czerstwego pieczywa, a także pieczywa, które było przez dłuższy czas przechowywane w folii, bo mogły się w nim zacząć namnażać szkodliwe grzyby pleśniowe.

Chleb i bułki można rozmrozić, pozostawiając je w temperaturze pokojowej (bez folii) i gdy będą miękkie, włożyć do nagrzanego piekarnika (175 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia rozmrożonego chleba to około 15 minut. Bułki wystarczy piec około 5 minut. Do piekarnika można również włożyć zamrożone pieczywo – czas pieczenia chleba to około 40 minut, a bułek około 15 minut.

Jak odświeżyć lekko czerstwe pieczywo?

Czerstwe pieczywo możesz odświeżyć, wkładając je do piekarnika (140 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) razem z wypełnionym wodą naczyniem żaroodpornym. Czas pieczenia to 10-15 minut. Jeżeli chcesz odświeżyć bułki, to włóż je do tak przygotowanego piekarnika na 5-8 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...