Pij, a unikniesz zawału i udaru. Dietetycy mówią, że to najzdrowszy napój
Ajran, bo o nim mowa, to napój doskonale znany od wieków w krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach. Jest bardzo popularny w Turcji, gdzie pije się go głównie w czasie upałów. Ma bowiem za zadanie orzeźwiać i gasić pragnienie. Jednak jego działanie jest o wiele szersze. Dzięki zawartym składnikom, ajran zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Poznajcie bliżej ten cudowny napój.
Co to jest ajran?
Ajran zaliczany jest do napojów mlecznych, bo robi się go na bazie jogurtu naturalnego. Jest jednak dość rzadki, dzięki rozcieńczeniu go wodą, a także lekko słony i kwaśny w smaku. To sprawia, że doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. W Turcji pija się go w czasie upałów oraz serwuje do dań mięsnych i ostrych.
Jakie są korzyści z picia ajranu?
Ajran ze względu na swój skład jest uznawany przez dietetyków za niezwykle zdrowy i wartościowy napój. Przede wszystkim dlatego, że zawiera probiotyki, a więc bakterie korzystne dla układu pokarmowego, które poprawiają trawienie i podnoszą odporność organizmu. Probiotyki obniżają też poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia, które jest jednym z głównych czynników prowadzących do zawałów i udarów.
Przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego napój charakteryzuje się też wysoką zawartością pełnowartościowego białka i wapnia i witaminy D, a więc składników niezbędnych dla zdrowych mięśni i kości. Ajran dostarcza też witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i naszą skórę. Dzięki lekkiej konsystencji doskonale nawadnia organizm, a przy okazji uzupełnia elektrolity, w tym sód. Z tego powodu warto po niego sięgać zwłaszcza w czasie upałów i po wysiłku fizycznym. Ajran ma też działanie alkalizujące, a więc działa odkwaszająco na nasz organizm. Jest to szczególnie istotne przy dietach z dużą ilością mięsa, tłuszczu i produktów przetworzonych.
Warto przy tym wspomnieć, że ajran to niskokaloryczny napój. Jedna szklanka dostarcza bowiem tylko ok. 45 kcal. Można więc pić go bez większych wyrzutów sumienia, przy okazji osiągając wiele korzyści.
Jak przygotować domowy ajran?
Gotowy ajran można kupić w supermarketach i dyskontach. Jednak bez problemu da się go przygotować w domu. Wystarczy bowiem zmiksować jogurt naturalny z wodą i lekko całość posolić. Zazwyczaj na 2 części jogurtu naturalnego dodaje się 1 część wody. Składniki miksujemy do czasu, aż na wierzchu napoju pojawi się pianka. Do ajranu można też dodać trochę świeżego ogórka, mięty czy mango, które dodadzą smaku i podniosą wartość odżywczą napoju.