To pyszne danie z makaronem robię w zaledwie 30 minut. To mój przepis na lekki, sycący i zdrowy obiad

Dodano:
Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Uwielbiam makarony w każdej odsłonie. Gdy nie mam wiele czasu lub chęci na długie gotowanie, biorę proste składniki i przygotowuję pyszną potrawę we włoskim stylu. Poznaj mój przepis na lekkie i sycące danie makaronowe.

Makaron to bardzo uniwersalny składnik zdrowej diety. Odpowiednio ugotowany, zapewnia energię do działania i nie dostarcza wielu kalorii. Różne możliwości zastosowania makaronu ułatwiają eksperymentowanie w kuchni, którego rezultatem są smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dzisiaj polecam przepis na makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią. Danie to przygotujesz bez żadnego wysiłku. Dodatek suszonych pomidorów w zalewie i świeżej bazylii sprawia, że potrawa, choć nie zawiera wielu składników, zaskakuje bogatym smakiem i aromatem.

Jak zrobić makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią?

Do potrawy używam makaronu cavatappi (spiralne rurki), który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Kształt makaronu dodatkowo ułatwia spożywanie potrawy – małe kawałki składników wypełniają zagłębienia w makaronie. Makaron pszenny możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym, a ilość poszczególnych składników dostosować do indywidualnych potrzeb. Kocham ten przepis za to, że łatwo go modyfikować. Moim dzieciom często robię to danie z kawałkami piersi z kurczaka.

Porada: Jeżeli nie masz pod ręką suszonych pomidorów w zalewie, to wystarczy, że poddusisz zwykłe suszone pomidory z innymi składnikami na wysokiej jakości oliwie z oliwek. Możesz dopasować

Do makaronu możesz podać ulubiony ser. Ja posypuję gorącą potrawę drobno startym parmezanem lub mozzarellą, ale ze smakiem dodatków dobrze komponują się również np. ser gouda, ser morski i ser gorgonzola.

Przepis: Makaron z pomidorami, szpinakiem i bazylią

Tak przygotowany makaron z prostymi dodatkami to kolorowa potrawa, którą możesz wzbogacić innymi składnikami np. podsmażonym kurczakiem lub boczkiem, a w wersji bezmięsnej wędzonym tofu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g makaronu cavatappi

Dodatki:

  • 8 średnich pomidorów suszonych zalewie
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej bazylii
  • 3 łyżki zalewy olejowej z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do posypania:

  • 50 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki. Szpinak pozbaw ogonków, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Jeżeli używasz większych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki lub pokrój w paseczki. Bazylię umyj, osusz i oderwij listki od gałązki. Odłóż kilka listków do dekoracji potrawy. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej sól (dodaję 1 łyżeczkę) oraz wsyp makaron. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
  3. SmażenieW czasie, gdy gotujesz makaron, na patelni rozgrzej zalewę olejową z suszonych pomidorów. Dodaj cebulę szalotkę i zeszklij ją na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, ciągle mieszając. Na cebulę i czosnek dodaj suszone pomidory i smaż na małym ogniu 2-3 minuty. Gdy pomidory zmiękną, dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż 2-3 minuty – w tym czasie liście powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodaj bazylię i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Dopraw dodatki do makaronu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonaniePrzełóż ugotowany makaron na patelnię z dodatkami i wymieszaj.

Jak podawać danie z makaronu z pomidorami, szpinakiem i bazylią?

Potrawę podawaj gorącą. Przełożone na talerze porcje posyp startym parmezanem oraz posiekaną świeżą bazylią. która sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...