Te banalne muffinki są hitem w moim domu. Robię je szybko, a z talerzy znikają w mgnieniu oka

Dodano:
Muffinki waniliowe Źródło: Shutterstock / Marear
Muffinki waniliowe to prosty w przygotowaniu deser lub przegryzka do szkoły. Pokochają je nie tylko dzieci. Składniki są tanie, a efekt zachwyca. Spróbuj koniecznie.

Słodkie muffinki szturmem zdobyły serca moich dzieci, a w mojej kuchni zagościły zupełnie przypadkiem. Przyjaciółka, która uwielbia moje desery, wpadła na pomysł, by kupić mi na urodziny silikonową formę do ich wypieku. Prezent początkowo wydawał mi się nietrafiony – zawsze wolałam robić ciasta w dużej blasze lub tortownicy – ale pewnego razu u innej znajomej zjadłam właśnie muffinki o delikatnym waniliowym smaku.

Tamta koleżanka przyznała się do częstowania nas wypiekiem swojej mamy, która pilnie strzegła przepisu, więc zaczęłam szukać receptur w internecie. Bardzo często trafiałam na dość skromne wersje jedynie z esencją waniliową, więc dodałam coś od siebie. I tak powstał patent na deser, który moje dzieci pokochały. Teraz nie ma weekendu, byśmy go nie upiekli. Bardzo często robimy to wspólnie i wszyscy są zadowoleni.

Jak zrobić słodkie muffinki?

Muffinki waniliowe nie są skomplikowanym wypiekiem. Wykonasz je tak jak większość tego typu wypieków — łącząc składniki suche, m.in. mąkę, proszek do pieczenia i cukier, ze składnikami „mokrymi”, czyli tłuszczem, jajkami i mlekiem. Proste ciasto, które uzyskasz, przeniesiesz do foremki z dołkami, udekorujesz czekoladą oraz kruszonką i upieczesz. Całość nie zajmie ci wiele czasu, a gwarantuję ci, że olśnisz gości. Moje dzieci wręcz kochają te słodkie muffinki i bardzo często proszą mnie, bym je przygotowała.

Przepis: Muffinki waniliowe

Słodki deser idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

Na muffinki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 60 g czekolady deserowej
  • sól

Na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masyMąkę pszenną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko oraz olej rzepakowy. Mieszankę dodaj do składników. Zmiksuj.
  2. Robienie dodatkówCzekoladę posiekaj. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę połącz przy pomocy dłoni tak, aby uzyskać niezbyt duże okruchy ciasta.
  3. Pieczeniu muffinek waniliowychCiasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, każdy dołek wypełniając mniej więcej do 4/5 objętości. Wierzch posyp kawałkami czekolady i kruszonką. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostudź.

Jak podawać muffinki waniliowe?

Po ostudzeniu słodkie muffinki możesz już podawać. Dodane przed pieczeniem wiórki czekolady i kruszonka w zupełności wystarczą, by wzbogacić smak deseru. Jeśli jednak chcesz, możesz je jeszcze posypać odrobiną cukru pudru.

Pamiętaj, że czekolada i kruszonka nie są w słodkich muffinkach obowiązkowe. Zawsze możesz je pominąć i udekorować gotowy deser lukrem, lekkim i puszystym kremem na bazie śmietanki lub czekoladową polewą.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...