Zamiast wyrzucać obierki z jabłek, zalewam je wodą. Ten zdrowy specjał robi się sam
Ocet nie jest może bardzo często wykorzystywanym produktem w kuchni, ale czasami naprawdę się przydaje. Można nim zakwasić potrawy czy na jego bazie zrobić zalewę do marynowanych warzyw lub owoców. I tak, jak ocet spirytusowy do najzdrowszych nie należy, tak po ocet jabłkowy naprawdę warto sięgać. I wcale nie trzeba go kupować, bo można go nastawić na jabłkowych odpadach, a dalej robi się sam.
Jakie zalety ma ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest o wiele zdrowszy, niż spirytusowy. Ma mniejszą moc, przyjemny aromat i smak, a do tego można go stosować w celach kulinarnych i leczniczych. Oto kilka cennych właściwości octu jabłkowego:
- Ocet jabłkowy zakwaszając treść żołądka, wspomaga trawienie, a więc ułatwia rozkład pokarmów i przyswajanie składników odżywczych.
- Dzięki temu, że ułatwia trawienie tłuszczów i zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie. Z tego powodu warto po niego sięgać regularnie.
- Ocet jabłkowy stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
- Stosowanie octu jabłkowego w diecie przyczynia się też do obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a więc ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
- Ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu konserwuje żywność, a także korzystnie wpływa na zmiany skórne.
- Ocet jabłkowy wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. A dzięki zawartości naturalnych probiotyków, wzmacnia układ odpornościowy.
Ocet jabłkowy powinien być stosowany z umiarem, zwłaszcza przez osoby z problemami żołądkowymi. Przed spożyciem najlepiej go rozcieńczyć.
Jak robi się ocet jabłkowy?
Przygotowanie octu jabłkowego tak naprawdę sprowadza się do jego nastawienia, zamieszania raz na jakiś czas i przecedzenia. Reszta robi się sama. Ocet jabłkowy można nastawić na obierzynach z jabłek, a także na całych, gorszej jakości, ale zdrowych jabłkach. W tym celu umyte i pokrojone jabłka lub czyste obierzyny należy umieścić w dużym słoju i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Warto ją dosłodzić 2-3 łyżkami cukru, co przyspieszy fermentację.
Słój należy przykryć gazą, która będzie chroniła przed kurzem i owadami, ale dopuści do zawartości słoja powietrze. Całość należy wynieść w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. W tym czasie zawartość słoja trzeba co kilka dni zamieszać, aby na powierzchni nie tworzyła się pleśń. Po tym czasie płyn powinien skwaśnieć i wtedy należy go przecedzić, by usunąć kawałki jabłek. Przecedzony płyn wlewa się do czystego słoika, przykrywa gazą i odstawia znów na 3-4 tygodnie, by ocet dojrzał i uzyskał odpowiednią kwasowość. Dojrzały ocet trzeba rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu. Zachowa trwałość przez wiele miesięcy.
Do czego wykorzystać ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy można wykorzystać w kuchni, np. do przygotowania sosów do sałatek, marynat do mięs, a także do doprawiania zup, sosów i gulaszy. Można nim też zalewać warzywa, owoce i grzyby, dzięki czemu powstają marynaty, które mają dużą trwałość i ciekawy smak. Na bazie octu przygotowuje się też napój oczyszczający. Wystarczy dodać 1-2 łyżki octu do szklanki wody i doprawić całość miodem i sokiem z cytryny.
Produkt ten przyda się także w kosmetyce i gospodarstwie domowym. Z octu jabłkowego można zrobić tonik do twarzy, płukankę do włosów czy gardła. Produkt ten wykazuje również działanie czyszczące, doskonale usuwa brud, kamień i bakterie. Neutralizuje także nieprzyjemne zapachy, np. w lodówce, zmywarce.