Do porannej kawy dodaję łyżeczkę tego składnika. Napój poprawia koncentrację i dodaje sił

Dodano:
Poranna kawa Źródło: Shutterstock / Dmitry Galaganov
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Ja też tak mam, jednak lubię, gdy napój ten daje mi więcej niż tylko pobudzenie. Dlatego często wzbogacam kawę różnymi dodatkami, a jeden uważam za naprawdę trafiony.

Kawa przychodzi nam z pomocą, gdy rano ledwo patrzymy na oczy. Szybko dodaje nam energii i pomaga się obudzić. Jednak z tego napoju można wycisnąć o wiele więcej. Zwłaszcza gdy wzbogaci się go wartościowym składnikiem. Jedni dodają do kawy różne przyprawy, inni mleko, a ja odrobinę zdrowego tłuszczu. Dzięki temu w pracy potrafię się doskonale skoncentrować już od samego rana.

Jakie zalety ma olej kokosowy?

Olej kokosowy to tłuszcz, który w ostatnich latach zyskał sporą popularność. Choć zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, to jednak jest zdrowszy od masła, bo nie ma cholesterolu. Olej kokosowy jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są łatwo przyswajalne i szybko przekształcane w energię. Stanowią dobre źródło energii dla mózgu, wspomagają tym samym funkcje poznawcze i koncentrację.

Poza tym kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym wspomagają metabolizm, co sprzyja utracie wagi. Wpływają też na podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu we krwi, a także mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Kawa z olejem kokosowym na lepszą koncentrację

Kawa z dodatkiem oleju kokosowego nabiera przyjemnego aromatu i doskonale smakuje. Na długo zapewnia mi też uczucie sytości i wspomaga koncentrację. A jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy dodać do gotowego naparu kawy łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać. Ta kawa najlepiej smakuje, gdy jest gorąca lub dobrze ciepła. Mimo zalet oleju kokosowego, lepiej nie dodawać go do kawy więcej niż łyżeczkę, bo jest kaloryczny. Nie trzeba już wtedy jednak dodawać cukru, ani mleka, bo i tak kawa jest pyszna.

Cudowne dodatki do porannej kawy

Poranną kawę warto też wzbogacić w inne dodatki, które poprawiają smak, a przy tym mają inne, dodatkowe funkcje. I tak na przykład szczypta soli świetnie zneutralizuje goryczkę kawy i można nią zastąpić cukier. Dodany do kawy cynamon czy kardamon działają nie tylko aromatyzująco, ale też przeciwzapalnie i odchudzająco. A kawa z dodatkiem soku z cytryny jest dobra na ból głowy, pobudza też metabolizm.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...