Najlepszą zupę krem robię z pieczonych buraków. Poznaj sekret jej wyrazistego smaku
Krem z buraków pobudza apetyt intensywnym kolorem, a sekretem mojej receptury jest pieczenie warzyw przed zmiksowaniem. Zupę możesz doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami, które jeszcze podbiją jej smak oraz podawać z różnymi dodatkami. Z pieczonych buraków przygotujesz m.in. słodko-kwaśną ciepłą zupę buraczkową oraz orzeźwiający, kremowy chłodnik.
Krem z buraków najlepiej smakuje w sezonie na te warzywa – młode buraki mają bardzo intensywny smak i aromat. Do zupy możesz dodać nie tylko bulwy buraków, ale także delikatne listki. Robiąc krem z buraków poza sezonem, zwróć uwagę na świeżość warzyw – bulwy powinny być jędrne i mieć delikatny, buraczany zapach. Jeżeli pachną stęchlizną i są miękkie, to nie nadają się do spożycia.
Jak zrobić krem z pieczonych buraków?
Krem z buraków to zupa, którą możesz przygotować zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraków. Buraki trzeba dokładnie wyszorować i upiec do miękkości. Miękkie buraki wystarczy obrać, pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z aromatycznym bulionem mięsnym lub warzywnym, doprawić i zmiksować na gładki krem.
Zupę buraczaną możesz przygotować ze świeżo upieczonych buraków oraz z buraków mrożonych lub przechowywanych w słoiku. Ja zawsze piekę więcej buraków, a następnie je mrożę lub pakuję próżniowo, by wykorzystać później.
Przepis: Krem z pieczonych buraków
Krem z buraków możesz podawać na ciepło z grzankami lub na zimno np. z dodatkiem kefiru, maślanki, śmietany bądź jogurtu naturalnego.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych buraków
- 1750 ml bulionu
- 1 mała cebula
- 1 mała główka czosnku
- 2 małe młode marchewki
- 1 mała młoda pietruszka
- 1 mały seler korzeniowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
Na grzanki:
- 4 kromki pieczywa pszennego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Do dekoracji:
- 1/2 szklanki kiełków buraka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywBuraki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut. Upieczone warzywa przestudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- GotowanieBulion warzywny lub mięsny przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i gotuj około 30 minut.
- Miksowanie i przyprawianieZmiksuj zawartość garnka na gładki krem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny.
- Przygotowanie dodatkówPieczywo pszenne pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj klarowane masło lub olej do smażenia i podsmaż rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmij go z patelni i podsmaż pieczywo pszenne na aromatyzowanym tłuszczu. Złociste grzanki zdejmij z patelni. Możesz odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku lub zrezygnować ze smażenia i upiec grzanki w piekarniku. Kiełki buraka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zastąpić je drobno posiekaną botwinką.
Przed podaniem udekoruj potrawę kiełkami buraka. Inne dodatki do kremu z buraków to np. podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika.
Jak upiec buraki?
Buraki możesz upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w folii aluminiowej. Czas pieczenia w przypadku młodych buraków to około 45 minut. Nie musisz się martwić, jeżeli buraki będą upieczone al dente, bo dojdą podczas gotowania w bulionie.
Buraki trzeba upiec w skórce, wybierając jedynie nieuszkodzone bulwy. Przed włożeniem buraków do piekarnika nie należy odcinać końcówek. Upieczone buraki przed dodaniem do zupy trzeba obrać. Mój przepis uwzględnia dodanie też innych warzyw do kremu z buraków, ale możesz je pominąć i zrobić krem buraczany jedynie z dodatkiem bulionu, doprawiając go np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem, sokiem z cytryny lub ziołami.
Krem z buraków – dodatki, dzięki którym zmienisz smak potrawy
Jeżeli chcesz, aby krem z buraków miał bardzo delikatny smak i wyjątkowo kremową konsystencję, to dodaj do gotowania 3-4 małe ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) oraz 150 ml śmietanki kremówki. Słodkawy smak buraków podkreślisz natomiast, dodając do gotowania 1 jabłko lub 3-4 suszone śliwki. Pikantny krem z buraków przygotujesz, dodając do zmiksowanej zupy 1 łyżkę świeżo startego korzenia chrzanu.
Jak zrobić krem z buraków bez pieczenia?
Jeżeli chcesz uniknąć pieczenia warzyw, to przygotuj duży garnek i podsmaż w nim na klarowanym maśle 1 cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj pokrojone w niewielką kostkę buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, 3-4 małe ziemniaki (opcjonalnie) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podsmaż warzywa razem z czosnkiem i cebulą, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie oraz zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny lub opcjonalnie octem winnym.