Piersi z kurczaka robię z tym zdrowym dodatkiem. Mój przepis z boczniakami zachwyca wszystkich

Dodano:
Piersi z kurczaka z boczniakami Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Piersi z kurczaka doskonale smakują z grzybami. Robię je nie tylko z pieczarkami i grzybami leśnymi, ale także boczniakami, które od dłuższego czasu samodzielnie uprawiam. Poznaj przepis na kurczaka z boczniakami i kremowym sosem.

Boczniaki to mało znane grzyby, a szkoda, bo stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Z ogromną przyjemnością dzielę się z Wami przepisem, który pozwala poznać wyjątkowe walory smakowe boczniaków. Być może poniższy przepis zachęci Was również do uprawy tych grzybów.

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki to smaczne i bardzo zdrowe grzyby, które mają przyjemny smak i konsystencję. Zawierają sporo białka, witamin i minerałów, są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny. Grzyby te stanowią cenny składnik diety wegan i wegetarian – są używane jako zamiennik mięsa.

Boczniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystać jako podstawę wielu pysznych potraw oraz dodatek m.in. do zup, dań z mięsem, jajecznicy, omletów, tostów, zapiekanek oraz warzywnych potrawek. Świetnie zastępują mniej wyraziste w smaku pieczarki oraz grzyby leśne, których spożywanie zawsze obarczone jest ryzykiem – nawet doświadczonym grzybiarzom zdarzają się fatalne w skutkach pomyłki.

Jak zrobić pierś z kurczaka z boczniakami?

Robiąc pierś z kurczaka z boczniakami, poddaję składniki wstępnej obróbce termicznej, bo podsmażone na patelni mięso, cebula i grzyby mają bardziej wyrazisty smak. Bazą do sosu są śmietanka kremówka i wytrawne białe wino. Możesz zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym lub śmietaną 12% oraz zrezygnować z dodawania wina, zastąpując je bulionem.

Do potrawy polecam wybrać małe, jędrne i zwarte filety z kurczaka o wadze 150-180 g, które upieką się w 15-18 minut. Większe piersi z kurczaka wymagają 22-25 minut pieczenia. Mięso marynuje przed obróbką termiczną przez 2-12 godzin. Jeżeli nie masz czasu, żeby zamarynować mięso, to możesz pominąć ten krok.

Przepis: Piersi z kurczaka z boczniakami

Danie robi się szybką. Mięso wychodzi soczyste, a smak dania jest bogaty.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 250 g boczniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 150 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Na marynatę do mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejem. Natrzyj mięso marynatą z każdej strony, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Wstaw mięso do lodówki.
  2. Przygotowanie dodatkówBoczniaki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. SmażenieRozgrzej suchą patelnię. Z mięsa zdejmij nadmiar marynaty, ale jej nie wyrzucaj. Obsmaż piersi z kurczaka na złoty kolor. Zdejmij je z patelni, oprósz solą oraz pieprzem i posmaruj resztkami marynaty. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj klarowane masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj boczniaki i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Wlej na patelnię białe wino i gotuj 1-2 minuty na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Porada: jeżeli resztki marynaty przypaliły się podczas obsmażania mięsa, to umyj patelnię przed smażeniem cebuli i boczniaków.
  4. PieczeniePrzełóż mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodaj też do naczynia zawartość patelni. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne. Piecz do miękkości mięsa.
  5. Dodanie śmietanyGdy mięso zmięknie, wyjmij potrawę z piekarnika, dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj z resztkami płynu, które pozostały w naczyniu. Wstaw odkryte naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut.

Jak i z czym podawać pierś z kurczaka z boczniakami?

Potrawę podawaj gorącą. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki, której smak doskonale komponuje się ze smakiem boczniaków. Pierś z kurczaka z boczniakami możesz serwować z różnymi dodatkami np. ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonale smakuje również pokrojone na plastry, ciepłe mięso, które zostało ułożone na grzankach i polane sosem z kawałkami boczniaków.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...