Wystarczy popularny składnik, by zrobić kurczaka w azjatyckim stylu. Będzie miękki i soczysty
Wiele razy zastanawiałam się, w jaki sposób w kuchni azjatyckiej uzyskuje się tak delikatnego kurczaka z patelni. Miękkiego, soczystego i pokrytego wilgotną skórką. I całkiem niedawno poznałam patent na to mięso. Jest tak prosty, że muszę się nim z wami podzielić. Przetestujcie koniecznie, a w waszej kuchni też będą się pojawiać pyszne dania orientalne.
Jak przygotować filet z kurczaka do smażenia?
W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się przede wszystkim filet z piersi kurczaka. To delikatne mięso doskonale bowiem nadaje się do krótko smażonych potraw, przyrządzanych w woku. Przed smażeniem filet oczyszcza się z błon i kroi w paski lub w większą kostkę. Można go zamarynować lub dodać przyprawy do panierki, a potem dolać sos. Marynatę do kurczaka warto zrobić z mieszanki sosu sojowego, rybnego, czosnku, oleju sezamowego, imbiru, czosnku, chili, miodu lub cukru.
Jak usmażyć filet z kurczaka w azjatyckim stylu, by był soczysty i miękki?
Tajemnicą soczystego i miękkiego kurczaka w azjatyckim stylu jest niezwykle popularny składnik. To skrobia ziemniaczana. Miesza się ją z przyprawami, np. z ostrą, mieloną papryką, czosnkiem, imbirem i z solą lub dodaje do marynaty. Kawałki kurczaka wkłada się do mieszanki lub marynaty ze skrobią i całość dokładnie miesza.Chodzi o to, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty skrobią. Jeśli użyjecie za mało skrobi, możecie ją dosypać i jeszcze raz przemieszać mięso.
Kurczaka warto odstawić na co najmniej pół godziny, a potem przystąpić do jego smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku należy rozgrzać olej, włożyć na nią kawałki mięsa i smażyć ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając i obracając kawałki, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Kawałki mięsa sklejają się zwłaszcza na początku smażenia, dlatego trzeba je rozdzielać przy pomocy łopatki lub widelca.
Jak zrobić sos do kurczaka po azjatycku?
Usmażenie kurczaka w stylu azjatyckim, to tylko połowa sukcesu. By był wilgotny i pełen smaku, potrzebny jest jeszcze sos. W połączeniu ze skrobią ziemniaczaną utworzy on na powierzchni mięsa żelową, pełną smaku powłokę. A z czego zrobić taki sos? W kuchni azjatyckiej bardzo popularne są słodko-kwaśne sosy. Charakterystyczny smak zawdzięczają dodatkowi cukru lub miodu i octu ryżowego (można go zastąpić jabłkowym). Poza tym zawierają też sos sojowy lub sos paprykowy, a także przyprawy typu czosnek, imbir, sól. Składniki te warto połączyć z wodą, bo wtedy powstanie więcej pysznego sosu i będzie on lżejszy i mniej zawiesisty.
Tak więc, gdy mamy już na patelni usmażone kawałki kurczaka w skrobi ziemniaczanej, przychodzi czas na dodatek sosu. Po prostu wlewamy go na patelnię, całość dokładnie mieszamy, by każdy kawałek mięsa idealnie pokrył się sosem. Mieszając, całość podgrzewamy jeszcze kilka minut, by sos zgęstniał i nabrał żelowej konsystencji. Ot i cała tajemnica kurczaka w azjatyckim stylu.