To szybkie ciasto robię bez mąki i do tego bez pieczenia. Często sięgam po ten przepis w sezonie na borówki

Dodano:
Deser z borówkami Źródło: Pixabay / MiVargof
Ciasto z borówkami to idealny deser na każdą okazję. Połączenie chrupiącego spodu z kremem czekoladowym, delikatną masą i owocami sprawia, że deser zachwyca smakiem i konsystencją. Wypróbuj ten szybki przepis.

Smak niektórych deserów nigdy się nie nudzi. Tak jest w przypadku ciasta z poniższego przepisu – moja rodzina mogłaby je jeść niemal codziennie. Ciasto bez mąki świetnie sprawdzi się jako deser na co dzień i na specjalne okazje – jest lekkie i łączy składniki, których smak idealnie się dopełnia, tworząc słodko-kwaśną kompozycję.

Jak zrobić ciasto bez mąki i pieczenia?

Na pewno znajdziesz wiele przepisów na ciasta bez mąki, którą można zastąpić np. mielonymi orzechami i migdałami. Poniższy przepis pozwala przygotować szybkie i niewymagające wiele pracy ciasto bez pieczenia z bogatym w błonnik i bardzo smacznym spodem z bakalii, herbatników i masła. Skład spodu możesz modyfikować, dodając do niego np. daktyle, rodzynki, wiórki kokosowe i ekspandowane zboża. Choć może się wydawać, że ciasto z borówkami wymaga sporo pracy, to zarówno przygotowanie spodu, jak i kremów zajmuje zaledwie po kilka minut.

Porada: do mielenia migdałów i orzechów najlepiej użyć mocnego blendera kielichowego lub malaksera. Możesz też zmielić migdały, orzechy i herbatniki ręcznym blenderem – przełóż składniki do miski, przykryj ją folią spożywczą i zrób w niej otwór, przez który włożysz głowicę blendera. Zabezpieczenie miski folią pozwala uniknąć zabrudzenia kuchni okruszkami.

Masę czekoladową przygotowuję z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz ubitej na sztywno śmietanki kremówki, dzięki czemu ma konsystencję puszystego musu, ale możesz ją zastąpić gotowym kremem czekoladowym lub roztopioną czekoladą, połączoną ze śmietanką kremówką (bez ubijania). Drugą masę robię z serka śmietankowego i gęstego jogurtu. Najlepszy jest jogurt o lekko kwaskowatym smaku.

Śmietanka kremówka 30% do masy czekoladowej powinna być mocno schłodzona, żeby szybko się ubiła. Polecam również schłodzić naczynie, w którym będzie ubijana. Możesz też użyć śmietanki 36%, która nie wymaga długiego chłodzenia.

Przepis: Ciasto bez mąki i pieczenia z borówkami

Składniki w przepisie wystarczają na deser z borówkami robiony w tortownicy o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10

Składniki

Na spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka migdałów
  • 150 g pełnoziarnistych herbatników
  • 80 g masła

Na masę czekoladową:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Na masę serowo-jogurtową:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 300 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spodu ciastaMigdały i orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Połowę orzechów i migdałów odłóż, a resztę zmiel razem z pełnoziarnistymi herbatnikami na pył. W międzyczasie roztop masło w kąpieli wodnej lub w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło. Odstaw masło, żeby przestygło. Pozostałe orzechy i migdały drobno posiekaj. Przełóż posiekane orzechy i migdały do miski ze zmielonymi składnikami i wymieszaj z płynnym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco więcej stopionego masła). Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź na całej powierzchni tortownicy i mocno uklep. Nie wylepiaj brzegów tortownicy. Tortownice z gotowym spodem wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie masy czekoladowejCzekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Odstaw czekoladę, żeby przestygła. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do schłodzonego naczynia i ubij na sztywno, stopniowo zwiększając obroty miksera. Przełóż 2-3 łyżki ubitej śmietanki do miski z ostudzoną czekoladą i wymieszaj. Przekładaj masę porcjami do reszty śmietany, miksując na niskich obrotach lub mieszając silikonową szpatułką. Miksuj/mieszaj jedynie do połączenia się składników. Gotową masę czekoladową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie masy serowo-jogurtowejPrzełóż do miski jogurt naturalny, serek śmietankowy (opcjonalnie serek mascarpone), miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Porada: na początku możesz dodać 1 łyżkę miodu. Po wymieszaniu składników sprawdzisz, czy masa jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodasz więcej miodu. Smak masy serowo jogurtowej zależy od wyboru serka i jogurtu. Wskazówka: do masy serowo-jogurtowej możesz dodać 2-3 łyżki zmiksowanych borówek. Gotową masę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. WykonanieWyjmij schłodzony spód ciasta z lodówki. Wyłóż na niego masę czekoladową i rozsmaruj na całej powierzchni. Na masę czekoladową wyłóż masę serowo-jogurtową i również rozsmaruj ją na całej powierzchni ciasta. Na masie serowo-jogurtowej ułóż umyte i osuszone borówki, delikatnie wciskając je w masę, żeby nie spadały podczas krojenia ciasta.
  5. ChłodzenieGotowe ciasto bez mąki przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.

Wskazówka: możesz zastąpić masło miodem, przełożyć powstałą masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 175 stopniach do zrumienienia. Po ostudzeniu spód stanie się bardzo chrupiący, przypominając smakiem i konsystencją granolę.

Z czym jeszcze można zrobić ciasto bez mąki?

Ciasto z powyższego przepisu wyśmienicie smakuje nie tylko z borówkami. Możesz przygotować je również z jagodami leśnymi, truskawkami, poziomkami, malinami, porzeczkami, jeżynami oraz np. pokrojonymi na mniejsze kawałki śliwkami, morelami i brzoskwiniami. Warto wykorzystywać owoce, na które jest w danym momencie sezon.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...