Do rosołu nigdy nie wrzucaj tej części kurczaka. To siedlisko pasożytów

Dodano:
Gotowanie kurczaka Źródło: Shutterstock / KatarzynaWozniak
Rosół to smaczna, zdrowa i pożywna zupa. Ugotowanie dobrego rosołu wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Jedną z nich jest odcięcie kuperka kurczaka przed przystąpieniem do obróbki mięsa. Sprawdź, dlaczego trzeba pozbyć się tej części drobiu.

Intensywny rosół to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej, która stanowi niezastąpione wsparcie kuracji na grypę i przeziębienie – szybko rozgrzewa organizm i dostarcza cennych składników odżywczych m.in. białka. Trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad bez pysznego rosołu – w wielu polskich domach zupa ta podawana jest w każdą niedzielę i święta. Tak też było w moim domu rodzinnym.

Czy można jeść kuperek z kurczaka?

Kuperek z kurczaka nie ma żadnych wartości odżywczych i nie zachwyca smakiem. Jest to występujący u większości ptaków gruczoł skórny. Gruczoł kuprowy produkuje wydzielinę do natłuszczania piór oraz prowitaminę D, z której pod wpływem promieniowania UV syntetyzowana jest witamina D. Kuperek kurczaka nie jest spożywany ze względów higienicznych, bo ta część drobiu znajduje się blisko kloaki.

Czy w kuperku kurczaka zawsze znajdują się pasożyty?

Niektóre źródła podają, że kuperek z kurczaka może stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na potencjalną obecność pasożytów. Faktycznie, w okolicy kloaki drobiu mogą znajdować się pasożyty, jednak zdarza się to bardzo rzadko, bo nawet w niewielkich gospodarstwach rolnych kurczakom podawane są preparaty chroniące przed pasożytami zewnętrznymi i pasożytami wewnętrznymi. Trzeba również wiedzieć, że jeżeli kurczak jest zarobaczony, to spożycie mięsa z udek lub piersi również stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, bo pasożyty mogą znajdować się nie tylko w okolicy kuperka. Większość pasożytów drobiu rozwija się w układzie pokarmowym, skąd np. jaja tasiemca wydostają się wraz z kałomoczem przez kloakę.

W czasach, gdy trafiające do sklepów mięso jest badane na obecność pasożytów i szkodliwych związków nie należy obawiać się zakażenia chorobami pasożytniczymi. Przeznaczone na mięso ptaki hodowlane są poddawane badaniom przed ubojem i po uboju, co stanowi dodatkowe zabezpieczenie dla konsumentów.

Warto również wiedzieć, że kuperki z kurczaka sprzedawane są jako karma dla psów na diecie BARF (żywienie surowym mięsem) i podlegają kontroli inspekcji weterynaryjnej. Wykrycie pasożytów skutkowałoby koniecznością wycofania ze sklepów partii mięsa, z którego pozyskano kuperki.

Zgodnie z obowiązującym prawem, konsumenci nie mogą być narażeni na zakażenia pasożytnicze oraz choroby wirusowe i bakteryjne, które przenoszą się ze zwierząt na ludzi. Nie spotkałem się z informacjami dotyczącymi konieczności wycofania drobiu ze względu na zakażenia pasożytnicze.

Ryzyko zakażenia pasożytami jest wysokie, jeżeli hodujemy kurczaki, nie dbając o profilaktykę chorób, spożywamy drób z nieznanego źródła, np. kupujemy mięso bezpośrednio od rolnika, który nie stosuje leków odrobaczających oraz od osób, które handlują mięsem, wędlinami i innymi przetworami mięsnymi np. na targowiskach.

Jak usunąć kuperek z kurczaka?

Nie trzeba specjalnych umiejętności, żeby odciąć kuperek od całej tuszki lub ćwiartki z kurczaka. Wystarczy użyć ostrego noża lub specjalnych nożyc do cięcia drobiu. Moja mama i babcia, oprócz kuperka, zawsze usuwały nadmiar skóry z jego okolicy, pod którą gromadziło się bardzo dużo tłuszczu. Sam również tak robię, choć dostępne w sklepach kurczaki są mniej tłuste, niż te, które niegdyś biegały wokół domu moich dziadków.

Kuperek najlepiej odciąć przed przystąpieniem do mycia mięsa. Oprócz tej części drobiu trzeba również usunąć wnętrzności, jeżeli kurczak nie został dokładnie wypatroszony. Chcąc zrobić potrawę z ćwiartek kurczaka, trzeba odciąć kuperek oraz przylegające do udźca pozostałości kręgosłupa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...