Przez to kurki tracą cały smak. Wiele osób popełnia banalny błąd

Dodano:
Kurki Źródło: Shutterstock / Kristine Zlamete
Mimo że jest połowa sierpnia, w wielu regionach Polski kurki rosną jak szalone. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, jednak wiele osób popełnia błąd, który już na samym początku pozbawia je smaku.

Kurka (czyli pieprznik jadalny) to jeden z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Te grzyby o charakterystycznym żółtym ubarwieniu są bez wątpienia jednymi z najsmaczniejszych. Aby rzeczywiście ich smak i aromat pokazały całą swoją pełnię, warto wiedzieć o jednej prostej zasadzie.

Jak czyścić kurki, aby nie traciły smaku?

Błąd można popełnić już na samym początku, bo kurki wymagają czyszczenia. Na tym etapie wiele osób zalewa grzyby wodą i je moczy. Moczenie kurek to nie jest dobry pomysł, bo właśnie ten zabieg sprawia, że nasiąkają wodą i tracą smak. Kurki najlepiej wyczyścić przy pomocy szczoteczki i krótko umyć w zimnej wodzie. Można je wrzucić do naczynia z zimną wodą, ale należy je wówczas szybko opłukać i za chwilę odsączyć i osuszyć.

O czym pamiętać przygotowując kurki?

Warto wiedzieć, że kurki to grzyby, które nie lubią zbyt wysokiej temperatury. Jeśli smażysz kurki na patelni, ustaw średnią moc palnika. Kiedy grzyby puszczą soki, daj im spokojnie odparować. Zbyt szybkie i intensywne duszenie kurek sprawi, że będą gumowate.

Kurki lubią proste dodatki, które podkreślą ich smak, ale go nie zdominują. Idealnym nośnikiem smaku dla tych grzybów jest masło, ale może to być również dobra oliwa z oliwek.

Do czego wykorzystać kurki?

Kurki nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego idealnie sprawdzają się jako dodatek do jajecznicy czy omletów. Podsmażone na maśle i doprawione solą i pieprzem kurki są rewelacyjne same w sobie i można się nimi zajadać, kładąc grzyby na kromce dobrego, ciemnego chleba.

Z kurek można przyrządzić zupę, sos do makaronu, sos do mięs. Kurki można dodać do letnich zapiekanek. Kurki doskonale nadają się do marynowania. Kurki można także zamrozić. Tu są dwie szkoły: jedni mrożą surowe, oczyszczone grzyby, inni poddają je wstępnej obróbce termicznej.

Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...