Jak usmażyć ziemniaki, by były miękkie w środku i miały chrupiącą skórkę? Decydują 2 czynności

Dodano:
Ziemniaki smażone Źródło: Shutterstock / nelea33
Ziemniaki z patelni to prosta, pyszna potrawa, którą można podać do obiadu lub nawet może zastąpić obiad. Jak jednak je przygotować, by wyszły miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Duże znaczenie mają tu dwie czynności.

Smażenie to jedna ze popularniejszych technik, jaką można przyrządzić ziemniaki. Z pewnością nie są wtedy lekkostrawne i dietetyczne, ale trudno im odmówić smaku. Miękkie talarki czy słupki z chrupiącą skórką smakują na tyle dobrze, że czasami są w stanie zastąpić cały obiad. Wystarczy podać do nich tylko sos i surówkę. Jak jednak przygotować ziemniaki z patelni, by wyszły idealne?

Wybierzcie odpowiednią odmianę ziemniaków

By ziemniaki z patelni wyszły smaczne i chrupiące, trzeba wybrać odpowiednią odmianę tego warzywa. Powinny to być mączyste odmiany ziemniaków. Z teraz dostępnych są to np. Irga, Irys, Ricardo. Tylko z takich odmian ziemniaczki z patelni wyjdą chrupiące i smaczne. Omijajcie zaś ziemniaki sałatkowe. Zawierają one za mało skrobi, na to by ładnie przyrumienić się na patelni.

Chrupiące ziemniaki – ta czynność jest na wagę złota

Bardzo ważną czynnością, która ułatwia usmażenie ziemniaków na złocisty kolor, jest namoczenie ich w wodzie. Czynność tę przeprowadza się na obranych i pokrojonych ziemniakach. Ma ona na celu usunięcie z powierzchni ziemniaków nadmiaru skrobi. Dzięki temu kawałki warzywa nie będą się przyklejały do patelni. Pokrojone ziemniaki należy więc włożyć do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 20 minut. Po tym czasie wodę trzeba odlać, ziemniaki osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób przygotowuje się też ziemniaki na frytki.

Smażenie ziemniaków na patelni – krok po kroku

Gdy więc chcecie przygotować na patelni chrupiące ziemniaki, wykonajcie kolejno poniższe czynności.

  • Obierzcie ziemniaki, opłuczcie je i pokrójcie w niezbyt grube talarki, cząstki lub w słupki.
  • Namoczcie je w zimnej wodzie przez 20-30 minut i po tym czasie dokładnie je osuszcie.
  • Na patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowego.
  • Na gorący tłuszcz kładźcie ziemniaki w pojedynczej warstwie. Smażcie je kilka minut bez mieszania, aż przyrumienią się od spodu. Dopiero wtedy obróćcie je na drugą stronę i usmażcie na rumiano.
  • Gdy ziemniaki są już usmażone, należy doprawić je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, rozmarynem czy tymiankiem. Wcześniejsze doprawienie spowoduje, że ziemniaki puszczą soki, a przyprawy zaczną się przypalać.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...