Czym posmarować ciasto francuskie, żeby ładnie błyszczało? Patent jest prosty

Dodano:
Smarowanie ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Zdjęcie — twórca Lyudmila Zavyalova
Czym posmarować ciasto francuskie, żeby nie było blade? Podpowiadamy sprawdzone i proste patenty, zarówno na wypieki słodkie, jak i wytrawne.

Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszne desery i słodkie przekąski, całe dania (np. zapiekanki czy warzywa lub mięso w cieście) oraz słone przegryzki dobre na imprezę czy lekki posiłek. Aby nie tylko smakowały, ale też ładnie wyglądały, warto ciasto przed pieczeniem posmarować. W przeciwnym wypadku wyjdzie blade i niezbyt apetyczne.

Smarowanie ciasta francuskiego jajkiem

Najbardziej uniwersalne do uzyskania błyszczącego ciasta francuskiego jest jajko. Ale tu nie ma jednej reguły, w jaki sposób to zrobić. Jak brzmi patent? Wykorzystaj, to co masz! Jeśli np. żółtka użyłeś do masy serowej przy ciastkach z serem, to wykorzystaj samo białko. Przy smarowaniu jajkiem masz bowiem kilka opcji i każda jest dobra:

  • całe jajko – posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem lub jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody czy mleka,
  • samo żółtko – posmarowanie samym żółtkiem da dość ciemną skórkę, dlatego żółtko najlepiej wymieszać z mlekiem i taką miksturą smarować ciasto,
  • samo białko – da delikatną powłokę o neutralnym smaku, białko przed smarowaniem ciasta najlepiej jest lekko roztrzepać.

Smarowanie jajkiem ciasta francuskiego sprawdzi się zarówno przy wytrawnych jak i słodkich wypiekach.

Co zamiast jajka do smarowania ciasta francuskiego?

Jeśli nie chcesz używać jajka do smarowania ciasta, są także inne, bardzo proste możliwości. Dzięki nim ciasto francuskie również zyska apetyczny wygląd po upieczeniu.

  • zimna woda – może to być również woda z odrobiną cukru pudru albo miodu, jeśli planujesz słodkie wypieki (miód sprawi, że skórka ciasta będzie ciemniejsza),
  • mleko – mleko również można wymieszać z odrobiną cukru lub miodu,
  • roztopione masło – ten patent szczególnie polecamy, ponieważ masło jeszcze bardziej podkręca smak ciasta, ważne jednak, aby masło było przestudzone przed smarowaniem.

Smarowanie ciasta sprawia nie tylko, że wypieki mają ładniejszy wygląd i kolor, ale też ułatwia trzymanie się takich składników jak suszone zioła, ziarna czy orzechy, którymi często posypuje się wypieki z ciasta francuskiego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...