Ile robaków jest w suszonych grzybach z polskich sklepów? Wyniki badań są jednoznaczne

Dodano:
Suszone grzyby Źródło: Shutterstock / Riccio da favola
Niemal połowa przebadanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) grzybów suszonych, marynowanych i solonych nie spełnia wszystkich norm. Chodzi między innymi o zaczerwienie, czyli mówiąc prościej: ilość robaków w grzybach.

To pierwsza tak szczegółowa i ogólnopolska akcja badania grzybów. Jak podaje IJHARS, inspektorzy weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych, sprawdzając ich zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami. Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku. Sprawdzany był m.in. poziom zaczerwienia grzybów, czyli robaków w grzybach, bo ich dopuszczalną ilość również określają przepisy.

Robaki w grzybach ze sklepu – wyniki kontroli

Cechy fizykochemiczne to parametry, wśród których sprawdzano między innymi zaczerwienie grzybów. Pod tym kątem skontrolowano dokładnie 113 partii, a nieprawidłowości wykazano w blisko połowie z nich (w 55). Badania laboratoryjne wykazały wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.

Nieco lepiej wyglądała kwestia znakowania, bo tu nieprawidłowości stwierdzono w 45 partiach na 203 przebadane. Kontrolerzy zwrócili m.in. uwagę na brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów, brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba, brak pełnego oznakowania w języku polskim, ale też sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości. Na części opakowań grzybów suszonych nie było roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.

Kontrolerzy IJHARS nałożyli stosowne kary na sprzedawców i producentów.

Jak kupić dobre grzyby w sklepie?

IJHARS daje konkretne rady tym, którzy chcą kupić grzybowe przetwory w sklepach. „Na opakowaniu powinny znaleźć się m.in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeśli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane), wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania, czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu, czy do grzybów bez zalewy. Oczywiście przetwory grzybowe nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia” – czytamy w komunikacie.

Źródło: smaki.pl, IJHARS
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...